ANMELDELSE: 2 på tur, Folketeatret

To døende mænd på tur

og tager ud på et sidste eventyr i franske Samuel Benchetrits komiske og poetiske forestilling ”2 på tur”.

★★★★☆☆

To modne herrer mødes på en hospitalsstue. De kender ikke hinanden, men lægen kommer ind med dårlige nyheder til dem begge: Deres cancer er så alvorlig, at de har henholdsvis en og to uger tilbage. Det knytter dem sammen i et akut venskab, der bliver så personligt, at de snart taler til hinanden som to gamle skolekammerater.

»Jeg fik da en uge mere, end De gjorde,« siger den ene spydigt.

”2 på tur” er skrevet af den franske forfatter, skuespiller og filminstruktør Samuel Benchetrit, og forestillingen var nomineret i flere kategorier ved de franske Les Molières-priser i 2006. Den tager to mænd ud på et sidste eventyr, før de skal dø, og historier om at være eller ikke være far kommer op til overfladen.

Nu er forestillingen på turné med og – altså 'Røde' og ham med »Det' fandeme uhyggeligt, du!« Og ”2 på tur” kan meget vel blive komediespillernes svar på ”Kærestebreve”, hvor vi får en fin og poetisk lille fortælling, men hvor vi først og fremmest får glæden af at se to gamle mestre i et både morsomt og bevægende samspil.

Lavkulturel indpakning

Det folkelige og turnerende ligner sig selv. Der skal være noget genkendeligt på plakaten, der kan sælge billetter, og noget sammenklappeligt på scenen, der nemt kan trilles ud i lastbilen efter tæppefald. Marianne Nilssons turnéscenografi passer desværre bedre på målene end på konceptet.

Iscenesættelsen af er, især hvad den personlige instruktion angår, fin og finurlig. De to hovedroller såvel som birollerne spillet af og giver os både en underholdende aften og en god fortælling om kærlighed og faderlighed.

Men den overordnede oplevelse er desværre, at produktionen primært er skabt for at ramme landets teaterforeninger lige i rumpetten. Kurt Ravns og Peter Schrøders omfattende og imponerende karrierer gør hverken til eller fra, for vi skal bare se en komedie med to gråhårede kendisser.

Allerede da sangen ”On the road again” indleder forestillingen – den, som Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard synger »Vi' på vej'n igen« til – går det op for os, at denne forestilling kunne spilles af hvilket som helst folkekært skuespillerpar.

Heldigvis er resultatet blevet så meget bedre, end det kunne se ud til. Der er nemlig tale om en ganske formidabel tekst, der på trods af forestillingens lavkulturelle indpakning får listet en lille smule poesi ind i spiselige bidder. Og ikke mindst giver den os en chance for at hylde to af dansk teaters grand old menfor både denne og tidligere pragtpræstationer.


Dramatiker: Samuel Benchetrit | Oversættelse: og Iscenesættelse: | Medvirkende: , , og Scenografi: | Koreografi: | Produceret af:

Del dette indlæg