ANMELDELSE: Brænding, Aarhus Teater

“Brænding” med de kollektive afgangshold

Afgangseleverne fra studieretningerne Skuespil og på DDSKS Aarhus beviser en kollektivistisk tilgang til scenekunsten.

★★★★☆☆

Det er et særligt år for (DDSKS). For få år siden blev uddannelserne omstruktureret, så blandt andet skuespilleruddannelsen gik fra at være en 4-årig professionsuddannelse til en 3-årig bacheloruddannelse i skuespilkunst. Forkortelsen af uddannelsen betyder, at der i 2019 er to afgangshold af skuespillere.

kan vi derfor i år opleve to præsentationsforestillinger med to forskellige årgange fra : DE NYE #1 og DE NYE #2. Forestillingen “Brænding” er den første af dem. Manuskriptet er også skrevet af afgangsholdet fra  på DDSKS Aarhus.

Fokus på værkets helhed

Og som det ofte er med disse forestillinger, hvor vi ser et helt hold af skuespillere præsenteret, og tilligemed seks forskellige dramatikere, er forestillingen præget af udtryksskift. Det gør sig især gældende i manuskriptet i “Brænding”, som skifter imellem surrealisme, melodrama og in-yer-face.

Når det er sagt, så fastholder forestillingen på forunderlig vis sit formsprog, ikke mindst i kraft af iscenesættelsen af . De otte skuespillere, som på grund af sygdom kun består af syv af årgangens otte elever, samt nyuddannede som afløser, formår at arbejde sig stringent ind i materialet og løse skuespilleropgaven.

Iblandt dem ser vi ikke de store udsving i spillestilen, som kunne få “Brænding” til at ligne en præsentationsforestilling, hvor skuespillerne først og fremmest forsøger at skille sig ud fra mængden. Her er det tydeligt, at den kollektive tilgang til værket – altså forestillingen som helhed – har været i fokus.

Et godt resultat

Der er heldigvis stadig noget at lære for flere af skuespillereleverne, som vi satser på, de får med på deres sidste år på skolen. Blandt andet kunne lidt mere scenerutine og personinstruktion ikke skade, når vi ser flagrende arme og hører overråbte replikker. Det er, som om der er nogle niveauer, der skal finjusteres.

Men alt i alt er forestillingen gennemført og lykkes fint som professionelt teater. Den har et manuskript, der vil og kan en masse, og som virkelig gennemarbejder temaet ‘forurening', samt et skuespillerhold som har forstået vigtigheden af, at skuespil er et fælles projekt.

“Brænding” spiller på Stiklingen indtil den 22. december 2018.


Af: , , , , og  | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , og | Scenografi: | Lysdesign: | Lyddesign: | Produceret af: og

Del med dit netværk