ANMELDELSE: Et juleeventyr, Aalborg Teater

Når kapitalismen knækker, og juleglæden vinder

opsætter en ægte juleklassiker med musikforestillingen ”Et juleeventyr” efter novellen af Charles Dickens.

★★★★★☆

Forretningsmanden Ebenezer Scrooge har lukket sig inde i sit regnskab juleaftensdag. Tidens sorger og besættelsen af at tjene penge har gjort ham til en sur, gammel mand, som ikke under sine medarbejdere fri juledag eller sin nevø den glæde at ønske ham glædelig jul. ”Humbug!” råber han. 

Men denne julenat bliver alting anderledes. Scrooge får en sidste chance for at vælge imellem forretningen og juleglæden. Han får besøg af tre juleånder; fortidens, nutidens og fremtidens. De får ham til at indse, hvad der er vigtigt – og det er næppe for stor en afsløring, at det ender godt.

”Et juleeventyr” er en klassiker af Charles Dickens fra 1843, som nu opsættes på i en musikalsk teaterforestilling. Der er frostglimt i scenografien, børnekor, sneboldkamp og en tilpas mængde uhygge og spænding.

En god, gammel julehistorie

Det er ikke mindst musikken af norske Trygve Brøske og de musikalske arrangementer af , der holder stemningen i top igennem denne juleforestilling. De smukke korarrangementer går lige i hjertet på os, og bjælderne fungerer som en kontakt, der straks tænder julegløden.

Juleånderne er sjove og legende lette, og de øvrige karakterer er farceagtigt karikerede i både kostumer og spillestil. Og der kommer også en dramatisk tone i forestillingen i scenen mellem den unge Scrooge, spillet af , og hans forlovede, Bella, som spilles af .

Dramatiseringen og iscenesættelsen trækker tråde til både Holbergs komedier, Tjajkovskijs ”Nøddeknækkeren” og andre klassiske julefortællinger. Der er alt for meget af det hele, og det gør forestillingen til et overflødighedshorn af stemning.

Julestemning til aalborgenserne

Måske er det billige point at få at sætte en syg dreng i kørestol til at synge solosang om julens glæde til den klassiske salmemelodi til ”I denne søde juletid” af Carl C.N. Balle. Måske. Men det får tårerne til at trille på anmelderkinderne, og vi labber det i os.

Og følelserne kommer ikke mindre på gled af Niels Anders Manleys rejse fra grålig gnier til glad giver. Det er ikke Manleys stærkeste karakterpræstation, men hans udtryk er kraftigt, og hans smerte er smittende.

Nuvel, det er ikke lutter verdensdansere eller konservatoriestemmer, vi har på scenen i Aalborg Teaters ”Et juleeventyr”. Og dramatiseringen af Dickens fortælling kunne have været mere spændende og have mere poesi i sine replikker. Men det er en glædelig og humoristisk forestilling, der både vil og kan lukke juleånden ind i aalborgensernes fortravlede sind.


Af: Charles Dickens | Dramatisering: Irina Malochevskaja og Oversættelse: Iscenesættelse: Medvirkende: , , , , , , , , , , , m.fl. | Komponist: Trygve Brøske | Kapelmester og musikalske arrangementer: Scenografi og kostumer: Koreograf: Lysdesign: Lyddesign: Produceret af:

Del dette indlæg