ANMELDELSE: Jan Sonnergaard er ikke død, Mammutteatret

Hvad er det? En teaternekrolog?

er tilbage med en nyskrevet forestilling – denne gang om forfatteren Jan Sonnergaard, der åbenbart stadig lever.

★★★☆☆☆

Som komedie er ”Jan Sonnergaard er ikke død” nem at more sig over. En kriminalbetjent, som fejlslagent forsøger at læne sig op ad et arkivskab, der kun er et print på væggen, er åndssvagt skægt. I det hele taget bliver de to kriminalbetjente i og særdeles underholdende som et sæt Kling & Klang eller Dupond & Dupont.

Ligeledes er knaldgod og komisk som Gyldendal-Nellie, mens er uhyggeligt sær og mystisk som Erich Erichsen.

Maja Ravns scenografi, når vi befinder os på punkværtshuset Floss, skaber en helt særlig stemning i en helt særlig tid – en tid, der måske aldrig har eksisteret, men som vi alligevel føler, at vi kan huske. Og rent konceptuelt er denne del af scenografien gennemført.

Hans venlige væsen

Men dermed ender også opremsningen af forestillingens klareste kvaliteter. For har skrevet en forestilling, der mildest talt famler i sit projekt. Hvad pokker skal vi med det? Indimellem virker forestillingen mest af alt som en personlig hyldest til forfatteren Jan Sonnergaard – og ikke engang til hans forfatterskab, men til hans venlige væsen. Og for at vi ikke skal kede os ihjel midt i skåltalen, så er forestillingen blevet krydret med en kriminalhistorie.

Midt i det hele opsætter i rollen som instruktøren en forestilling af Jan Sonnergaard, som to skuespillere i rollerne som skuespillere spiller. Men instruktøren er ikke tilfreds med Sonnergaards manuskript og retter derfor selv i teksten.

har dermed skrevet en forestilling, hvor han selv spiller en instruktør, der skriver en forestilling. Metalagene ramler sammen, og det er ikke klart, hvad det skal gøre godt for.

Tomhændet fornemmelse

Selv om underholdningsværdien er stor, så går vi altså fra Edison-scenen på Frederiksberg med en noget tomhændet fornemmelse. Hvad skal det sige os? Hvordan skal det gøre os klogere på Jan Sonnergaard og hans forfatterskab?

Der er givetvis en masse genkendelige figurer og passager at hente, hvis man i forvejen er Sonnergaard-fan. Men ellers er det, som om ”Jan Sonnergaard er ikke død” mest af alt henvender sig til et kreativt slæng, som vi som publikum ikke har været en del af.

Iscenesættelsen er man til gengæld sluppet heldigt fra. Det må i forvejen have været en udfordring at gå til en forestilling med så ukonkret et tekstforlæg. Når man samtidig tager i betragtning, at der har været hele tre forskellige i instruktørstolen, så er det i sig selv en præstation, at forestillingen trods alt er endt som en nogenlunde sammenhængende forestilling.


Af: | Konceptuerende instruktør: | Medinstruktører: og | Medvirkende: , , , , , og | Scenografi og kostumer: | Lyddesign: | Lysdesign: | Produceret af: og

Del dette med dit netværk