ANMELDELSE: Jul i Gammelby, Folketeatret

Vi holder jul i Gammelby på gammeldags facon

Skønne skuespillere og en iscenesættelse med gammelkomiske virkemidler gør ”Jul i Gammelby” til en skøn teaterversion af tv-julekalenderen.

★★★★☆☆

Der er ikke råd til jul! Den højborgerlige købmand og nyslåede borgmester i Gammelby venter på sit gode skib ”Håbet”, der skal komme hjem med nye varer fra de vestindiske øer. Imens har han 1.000 ting at tænke på. Derfor kan hans børn, Mette og Mads, godt glemme alle fantasier om julefest i købmandsgården.

Samtidig sidder bissekræmmeren nede i købmandsbutikken og fortæller om, at han har set nogen i Tyskland, der slæbte et grantræ ind i stuen og pyntede det med stads og levende lys. Og på loftet sidder nisserne og er helt rundtossede af forargelse over borgmesterens prioritering. Derfor beslutter de sig for at hjælpe med at få julen genindført.

DR's ”Jul i Gammelby” var en milepæl i dansk tv-julekalenderi, da det i 1979 var den første julekalender, der ikke var med dukker. Og på rollelisten var blandt andre Poul Glargaard som købmagersvenden Severinsen samt Karen Lykkehus og Ove Sprogøe som drillenisserne på købmandsgårdens loft.

Jul i Gammelby - Folketeatret
Foto: Gudmund Thai

Manuskriptforfatterne udgav siden en bogversion af historien, og denne bogversion er grundlaget for teaterversionen, som byder på i denne jul. De 24 afsnit er altså kogt ned til to timers god juleunderholdning med løjerlige Gammelby-borgere, spjættende nisser og et regulært landsbydrama.

Det er teatrets direktør, , der står bag iscenesættelsen. Og det er blevet til en skarp og velnæret komedie med slapstick og fjolleri i skøn forening med holbergske intriger. Ikke så lidt minder historien nemlig om Ludvig Holbergs ”Julestue”, hvor patriarken Jerominus også skal overbevises om at holde jul, selv om det er ham imod. Og Wilton har ikke sparet på de fysiske gags og arketypiske figurer, som vi kender fra Holbergs tid.

De medvirkende får i høj grad både dramaet, komedien og julehyggen til at ulme i den gamle teatersal på . Let hjulpet af gløggsalget i foyeren, der giver især anden akt den karakteristiske duft af dampende alkohol og udkogte rosiner.

Jul i Gammelby - Folketeatret
Foto: Gudmund Thai

er uimodståelig som den forstokkede patriark, der lover guld og grønne skove – lige så borgmesterkæden er ved at sprænges – indtil nissernes løjer holder op, og han glemmer alle de borgmesterlige juleløfter. Han udstøder et rædselsskrig, når han opdager noget uforklarligt, såvel som når det hyppigt eksploderende komfur har forkullet stuepigen Karolines ansigt. Og det får børnene i salen til at hvine af grin. Hver gang.

Desuden er skøn som datteren Mette, der er lige ved at smide barneskoen og få rigtige voksenfølelser for den opfindsomme smedelærling Bertel. Og giver den let kejtede købmagersvend Severinsen en passende portion komik med et strejf af inderlighed.

Lutter gode skuespillere og ikke mindst en håndfuld særdeles velfungerende unger får julestemningen i top til sidst i forestillingen, hvor Christian Tom-Petersens scenografi, det pyntede juletræ og den faldende sne også kommer til sin ret. Så bliver det nok også jul i år.

“Jul i Gammelby” spiller på i København til den 23. december 2021.


Manuskript: Leon Feder, Bina Hjort, Jørn Birkeholm og Franz Berliner | Baseret på bogen af: Franz Berliner, Jørn Birkeholm og Robert Fisker | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , , , m.fl. | Komponist: Tage Elmholdt | Scenografi: | Koreografi: | Produceret af:

Del med dit netværk