ANMELDELSE: Katalog over kommende katastrofer, Teater Får302

Teater om samfundets tiltagende polarisering

Fire dramatikere beskriver vor tids frygt og elendighed i teaterforestillingen ”Katalog over kommende katastrofer” på .

★★★★☆☆

Kan man sige N-ordet, når man er hvid? Og er det mere okay at sige det, når der ikke er nogen sorte til stede? Kan man blive fyret fra politiet for at have en kaffekop med dannebrogsflag og et politisk frihedsbudskab på i kantinen? Kan vi tro på, at valget af en ny regering overhovedet fører nogen fornyelse med sig?

”Danmark er blevet til det, det er, fordi danskerne vil det sådan.”

Den replik er problemet i en nøddeskal. For mens de fleste af os ikke bryder os om at se børn sulte, flygtninge drukne eller lovlydige medborgere fængslet, så ser det alligevel ud til, at der ikke kan skabes et flertal imod det. Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, så er det, fordi du er i mindretal. Danskerne vil det sådan.

”Katalog over kommende katastrofer” peger på vor tids problemer, ligesom tyske Bertolt Brecht gjorde med sin kollage af scener i 1930'erne under titlen ”Det tredje riges frygt og elendighed”. Denne gang er det fire danske dramatikere og forfattere, der har sat ord på vor tids frygt og elendighed.

Teksterne, der alle drejer sig om en skræmmende nær virkelighed, er af både svingende karakter og kvalitet. Men samtidig også skrevet med en passende portion humor, der indimellem giver oplevelsen en næsten satirisk tone. Montagen er ligeledes iscenesat med næse for det groteske af instruktør .

En nagende samvittighed?

Tilde Maja Frederiksen er fremragende som lokalpolitikeren fra Næstved, der bliver rettet ind af partitoppen i sagen om en ny moske, og som pigen fra Aarhus, der sidder i sin seng og græder, ”fordi tingene bliver ved med at ske.”

skildrer velkendte stereotyper med sin randrusianer, der beskriver en gruppe indvandrerdrenge som dyr, som flokkes omkring alfahannen, og med sin politisk korrekte, cis-kønnede mand, der er lidt for bevidst om at styre uden om krænkelserne.

, hvis hudfarve gør hende til en repræsentant for 'de fremmede' i flere af scenerne, viser også særdeles gode skuespilmæssige kvaliteter. Særligt i de scener, hvor hendes hudfarve er underordnet. Det kunne være interessant at se hende i en forestilling, hvor hun ikke var castet som sort, men som Marie-Lydie. Det har denne anmelder til gode.

Hvad den lille fyr fra gør på scenen, foruden med fin røst at synge nogle af teksterne, er ikke helt klart. Repræsenterer han fremtiden? Er han vores nagende samvittighed, der sidder i hjørnet og lytter med? Uanset er han med til at binde værkets mange tekststykker sammen, og han bidrager også med nogle af forestillingens humoristiske indslag.

“Katalog over kommende katastrofer” spiller i København til den 19. december 2020.


Tekster af: , , og Iscenesættelse og tekstudvikling: Medvirkende: Tilde Maja Frederiksen, , og korister fra Komponist: Scenografi og kostumedesign: Lysdesign: Produceret af:

Del med dit netværk