ANMELDELSE: Noget om antihelte, Limfjordsteatret

Nye kønsroller søges: Kend din plads, mand!

Limfjordsteatrets (ikke alt for) mandede “Noget om antihelte” sætter fokus på mandeidealet efter ligestillingens opgør med kønsrollerne.

★★★★★☆

Vi er mænd. Men hvilke mænd? Det er spørgsmålet i Limfjordsteatrets forestilling “Noget om antihelte”, der prøver at samle stumperne af et mandeideal sammen efter, at ligestillingen sprængte kønsrollerne i småstykker. Og det er der kommet en skøn mandesagsforestilling ud af.

And the struggle is real! Kampen for kvinders ret og rimelige muligheder har efterladt manderollen i en kasse med glemte sager. Og det er ikke kun mændene, men også kvinderne, der nu skal lære sin nye rolle at kende. Nu skal vi alle vænne os til, at ligestilling er en tovejsordning, der også betyder lige ret til barselsorlov, ligelig kønsfordeling blandt soloforældre og ikke mindst retten til stadig at være maskulin og feminin.

Noget om antihelte - Limfjordsteatret
. Foto: Lars Horn / Baghuset

Og det er blot nogle af pointerne, som man med rimelighed kan udlede af Limfjordsteatrets forestilling, der er skrevet af de tre medvirkende skuespillere. De bruger deres private fornavne, og scenerne, der er sat sammen som en kollage, synes også at være stærkt inspireret af virkeligheden. I hvert fald er de troværdige nok til at bilde os ind, at skilsmisseberetningen og selvmordstankerne er deres egne.

har iscenesat forestillingen med masser af action og fremdrift, uden at det bliver alt for testosterontungt. Og de tre medvirkende spiller alle mandetyperne karikeret og dog afbalanceret – og ikke mindst vanvittigt velspillet.

Et væsentligt element i forestillingen er en række musikalske indslag. Og disse passer desværre ikke ind i forestillingens udtryk, ligesom de heller ikke rigtigt bidrager med noget. De føles noget påklistrede og er i øvrigt fuldkommen unødvendige i forestillingen, der både er rigeligt spændende, varieret og endda også musikalsk uden musikken.

“Noget om antihelte” havde formelt premiere på på Mors under nedlukingen i februar 2021, men fik publikumspremiere på i Valby under CPH Stage.


Manuskript: Holdet | Iscenesættelse: | Medvirkende: , og | Musik: og | Scenografi: | Kostumer: | Produceret af:

Del med dit netværk