har overført muiscal-filmen “Pigen med paraplyerne” fra 1964 til teaterscenen i en æstetisk iscenesættelse af .

★★★★☆☆

Man skal nok lige vænne sig til på den måde at høre replikkerne bliver sunget. For ganske vist er det en musical, men hvornår kommer de store sange med kæmpe orkestre, og hvornår kommer danserne? Intet af det hører til i “Pigen med paraplyerne”, men replikker som “hvem har fået mandlen?” og “jeg skriver en check” sunget i forsigtige jazz-skalaer. Og det føles ganske tåbeligt og banalt, når de i næste nu synger “jeg dør, hvis du går”. Men hvad pokker, når man er kommet ind i 2. af de 3 akter, så føles det næsten okay.

Forestillingen er iscenesat af , som sammen med scenografen  har skabt en ekstremt æstetisk forestilling, der rent visuelt stimulerer os hele vejen igennem de 3 akter – og hele tiden med referencer til film-mediet. Det vil sige, at vi ser forestillingen både inden for og uden for rammen, vi ser kameraet zoome ind og ud, og vi ser små kulisser, der flyttes rundt på scenen sammen med skuespillerne. Farverne i scenografien giver nostalgiske assosiationer til teatrene i 50'erne og til en tid med romantisk musik på dansestederne i København.

Men forestillingen er også meget fransk, og der er mange referencer til filmen, som man måske ikke ser, hvis man ikke kender filmen godt. Så her har vi en forestilling, der er afhængig af, at publikum er småfrankofile, og at de har et godt kendskab til filmen fra 1964. Eller går man i teatret for at se smukke forestillinger, ligesom at gå efter de smukke malerier på et kunstmuseum, så er “Pigen med paraplyerne” en sikker vinder.

I hovedrollen som Mademoiselle Geneviève finder vi spillende følsomt og ungt som den forelskede 17-årige, og dystert og ulykkeligt som den sortklædte moder og hustru. Og spiller hendes elskede Guy, som hun vil giftes med. Han spiller lige så ungt og naivt i begyndelsen, og senere ser vi ham fuld af had og bitterhed med skægstubbe og grovhed. Fine karakterudviklinger hos dem begge to.

“Pigen med paraplyerne” er produceret af , og forestillingen spiller i den 26. og 27. april 2014.


Musik: Manuskript: | Instruktion: Medvirkende: , , , , , og | Kapelmester: | Orkester: , , , , og Scenografi: Oversættelse:

Del dette indlæg