Birgitte Hjort Sørensen og Mikkel Kaastrup-Mathew Foto: Ulrik Jantzen

ANMELDELSE: Pigen med paraplyerne, Musikhuset Aarhus

Betty Nansen Teatret har overført muiscal-filmen “Pigen med paraplyerne” fra 1964 til teaterscenen i en æstetisk iscenesættelse af Peter Langdal.

4 ud af 6 stjerner

Man skal nok lige vænne sig til på den måde at høre replikkerne bliver sunget. For ganske vist er det en musical, men hvornår kommer de store sange med kæmpe orkestre, og hvornår kommer danserne? Intet af det hører til i “Pigen med paraplyerne”, men replikker som “hvem har fået mandlen?” og “jeg skriver en check” sunget i forsigtige jazz-skalaer. Og det føles ganske tåbeligt og banalt, når de i næste nu synger “jeg dør, hvis du går”. Men hvad pokker, når man er kommet ind i 2. af de 3 akter, så føles det næsten okay.

Forestillingen er iscenesat af Peter Langdal, som sammen med scenografen Ashley Martin-Davis har skabt en ekstremt æstetisk forestilling, der rent visuelt stimulerer os hele vejen igennem de 3 akter – og hele tiden med referencer til film-mediet. Det vil sige, at vi ser forestillingen både inden for og uden for rammen, vi ser kameraet zoome ind og ud, og vi ser små kulisser, der flyttes rundt på scenen sammen med skuespillerne. Farverne i scenografien giver nostalgiske assosiationer til teatrene i 50’erne og til en tid med romantisk musik på dansestederne i København.

Birgitte Hjort Sørensen og Mikkel Kaastrup-Mathew Foto: Ulrik Jantzen
Birgitte Hjort Sørensen og Mikkel Kaastrup-Mathew
Foto: Ulrik Jantzen

Men forestillingen er også meget fransk, og der er mange referencer til filmen, som man måske ikke ser, hvis man ikke kender filmen godt. Så her har vi en forestilling, der er afhængig af, at publikum er småfrankofile, og at de har et godt kendskab til filmen fra 1964. Eller går man i teatret for at se smukke forestillinger, ligesom at gå efter de smukke malerier på et kunstmuseum, så er “Pigen med paraplyerne” en sikker vinder.

I hovedrollen som Mademoiselle Geneviève finder vi Birgitte Hjort Sørensen spillende følsomt og ungt som den forelskede 17-årige, og dystert og ulykkeligt som den sortklædte moder og hustru. Og Mikkel Kaastrup-Mathew spiller hendes elskede Guy, som hun vil giftes med. Han spiller lige så ungt og naivt i begyndelsen, og senere ser vi ham fuld af had og bitterhed med skægstubbe og grovhed. Fine karakterudviklinger hos dem begge to.

“Pigen med paraplyerne” er produceret af Betty Nansen Teatret, og forestillingen spiller i Musikhuset Aarhus den 26. og 27. april 2014.


Musik: Michel LegrandManuskript: Jacques Demy | Instruktion: Peter LangdalMedvirkende: Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Kaastrup-Mathew, Kaya Brüel, Jens Jacob Tychsen, Hanne Uldal, Danica Curcic og Morten Eisner | Kapelmester: August Rosenbaum | Orkester: Jeppe Skovbakke, Nils Davidsen, Bent Clausen, Anders Vesterdahl, Lars Greve og Kasper TranbergScenografi: Ashley Martin-DavisOversættelse: Trine Dansgaard