Rune Klan præsterer under sit eget niveau

Komiker og tryllekunstner er tilbage med endnu et personligt show – ”Håbefuld” er ikke nær så mesterligt som hans tidligere shows.

★★★☆☆☆

er komikeren og tryllekunstneren, der tilbage i begyndelsen af 00'erne blev landskendt for at trylle pølser frem i comedyshowet ”Den ægte vare” (2002). For 10 år siden blev hans løjerlige blanding af syret komik og closeup-trylleri til kongelig underholdning i form af Margrethe-skinken til H.M. Dronningens 70-års fødselsdag.

I 2017 brillerede han med onemanshowet ”Barnløs”, hvor han for første gang kombinerede sin skæve comedystil med en mere personlig og følsom fortælling om at være i fertilitetsbehandling. Det var et show, der beviste, hvordan standup som scenekunstgenre evner både at underholde og bevæge os igennem en dramaturgisk historiefortælling.

Derfor er forventningerne til Rune Klans nye show enorme. Efter turnéen med ”Barnløs” kunne vi læse nyheden om, at han var blevet far til et barn fra Sydafrika. Og showet ”Håbefuld” tager naturligt nok også udgangspunkt i det at blive far, men med langt mere fokus på hans egen opvækst og filosofiske tanker om arv og miljø. For hvor meget kan man egentlig påvirke sit barns personlighed, når man ikke har nogen gener tilfælles?

Således er ”Håbefuld” endnu en gang et show fra med noget på hjerte. Historien er velfortalt og hænger fint sammen med showets koncept. Ikke mindst har i denne omgang foldet sig ud med imponerende scenografistykker, der er lavet ligesom pop-op-bøger. Det er altså en småbørnsforælderkomiker, vi har med at gøre.

Under Rune Klans standard

Desværre lever showet langtfra op til Klans tidligere præstationer, hvad angår både komik og trylleri. Sædvanligvis formår han at underspille sine trylleevner for derefter at overraske os med noget storslået. Men der er ingen storslåede elementer i showet – ej heller specielt utrolige eller unikke tricks.

Der er også væsentligt mindre at grine ad i ”Håbefuld”. Hans rolige og afbalancerede persona på scenen er i skærende kontrast til det kaotiske udtryk, han havde i 00'erne – og det er sikkert meget fornuftigt. Det kunne tage pusten fra enhver. Men i dette show er han i den modsatte grøft med sin mindfulnessintroduktion og sine foredragslignende elementer.

er stadig hammergodt selskab, og ”Håbefuld” er også et show, der både underholder og giver stof til eftertanke. Men hans opadgående kurve toppede tilsyneladende i 2017 med ”Barnløs”. Opgaven i hans næste show bliver derfor at finde tilbage til den formel, hvor han både får os til at skraldgrine og stortude med sine fortælleevner og ikke mindst med trylleri på det mesterniveau, som vi har set ham præstere tidligere.

er på turné med showet i hele landet til den 20. maj 2020.

Del dette indlæg