ANMELDELSE: Sønderborg Sommer Revy 2018

En gedigen sommerrevy i Sønderborg

Revyerne denne sommer er i fuld gang. Og med som både instruktør, koreograf og medvirkende på scenen er Sønderborg Sommer Revy i gode og erfarne hænder.

★★★★☆☆

Sønderborg Sommer Revy er dette år uden frontfiguren og hans tilbagevendende Thorleif-karakter, men på scenen er , , , og . Der er altså adskillige årtiers skuespil-, revy- og varieté-erfaring på scenen, og det bærer revyen præg af. Revyen er rutineret iscenesat af .

Sønderborg Sommer Revy 2018

Revyen bærer dette år titlen “Før var vi alle i samme båd”, som også i kraft af åbningsnummeret refererer til en tendens til, at vi bliver mere og mere individualiserede, mens fællesskabet forsvinder. Og fællesskabet er et tema, der gennemløber især første halvdel af showet imponerende stringent. Vi ser sketches om sproget, lokalsamfundet og sangskatten – ikke mindst dansktoppen. Langsomt igennem anden halvdel af showet begynder temaet at blive gradvist sværere at få øje på, mens kvaliteten af de enkelte sketches generelt bliver gradvist højere.

Klassisk, folkelig og genkendelig revy

Med et par af de obligatoriske politiker-parodier, samt en håndfuld gennemtraskede tøhø'er, så bliver Sønderborg Sommer Revy næsten så folkelig, plat og forudsigelig, som de fleste andre revyer. Genren er genkendelig, ligesom flere af skuespillerne er det for de lokale i og omkring Sønderborg, der kigger forbi hvert år.

Og det er jo, som det skal være. Revy betyder gensyn, og det behøver ikke kun at være et gensyn med året, der gik, men også et gensyn med verden, der heldigvis hver sommer er, præcis som den plejer. Vi får en middag sammen med de sædvanlige, og menuen er nok heller ikke så langt fra det, der blev serveret sidste år. Og så er der show med Lone, Jeanne, Karsten og alle de andre.

Crazy-komisk koncert og sprogblomsterpige med slør

Sønderborg Sommer Revy skiller sig dog dette år ud med en sketch, der tager begrebet absurdisme til et i revy-sammenhæng sjældent set niveau. Sketchen hedder “Duo Inferno” og er med og , som udfører et rent musikalsk nummer. Det er fuldkomment uvirkeligt at se på det show, de to har kørende på scenen, og vi får ingen kontekst at vide, så vi sidder kun og tænker: “Hvad pokker foregår der?”

Sønderborg Sommer Revy 2018
og
Foto: Stefan Kragh

Denne anmelder, der ellers gerne observerer publikums reaktioner frem for selv at sidde og grine, måtte slippe pennen for at tørre tårerne af kinderne. Næsten den samme oplevelse blev det med Jeanne Boels fulde, midaldrende, fraskilte og nu landmand-søger-brud-brud på polterabend. Sketchen hedder “Polkaaften”, og netop sådan er Jeanne Boels tekst konstrueret med sproglige krøller og gevækster, der sammen med Boels fysiske spil gør denne sketch absurd og ualmindeligt komisk.

Måske er det tid til crazy-komik igen. Vi har ikke set ret meget til det i revyerne, siden Kellerdirk forlod ABC. Men absurdismen giver på en eller anden måde god mening lige nu, hvor det politiske spil på globalt plan bliver mere og mere uforudsigeligt og til tider grotesk.

En genre, der kunne slå mere fra sig

Sønderborg Sommer Revy er en professionel og erfaren revy, der i adskillige år har gjort sig bemærket blandt landets revyer. Den er velproduceret, og der er gode, velskrevne og velspillede sketches.

Sønderborg Sommer Revy 2018

Foto: Stefan Kragh

Men revyerne har generelt muligheden for – og publikummet til – at være mere kritiske og flytte på samfundet. Med en noget dyster sketch, hvor kommer på scenen som Kim Jong-un, gør Sønderborg Sommer Revy et hæderligt forsøg på en sketch, der også gør ondt. Men det er slet ikke nok – vi har brug for meget mere end det.

Revyen spiller på Teatersalen på Comwell i Sønderborg ind til den 21. juli 2018.


Iscenesættelse og koreografi: | Tekst og musik: , , m.fl. | Medvirkende: , , , og | Kapelmester: | Scenograf: | Kostumier: | Lysdesign: | Lyddesign: | Produceret af: Sønderborg Sommer Revy

Del dette med dit netværk