Jimmy Jørgensen og Boi Holm Foto: Isak Hoffmeyer

ANMELDELSE: Teaterkoncert Gasolin’, Aarhus Teater

“Teaterkoncert Gasolin'” er et gensyn og genhør med sange som “Langebro”, “This is my life”, “Dagen før” og “Køb bananer” – 20 år efter premieren.

5 ud af 6 stjerner

Det er 20 år siden, Nikolaj Cederholms første teaterkoncert startede en ny bevægelse i dansk teater. Det var med “Teaterkoncert Gasolin'”, som sprang ud af teatergruppen Dr. Dante på teatret Dr. Dantes Aveny – i dag Aveny T. I et samarbejde mellem Aveny-T og Aarhus Teater er den efterhånden legendariske teaterkoncert blevet genopsat. Forestillingen bringer de gamle fortolkninger til live igen – og det i et glædeligt gensyn med skuespillerne Troels Lyby og Nis Pedersen, og musikerne Thomas Duus, Christian Hougaard, Boi Holm og Kåre Bjerkø, som også var med i 1994.

Jimmy Jørgensen og Boi Holm Foto: Isak Hoffmeyer
Jimmy Jørgensen og Boi Holm
Foto: Isak Hoffmeyer

I en fantastisk tunnel-agtig scenografi, skabt af Marianne Nilsson og Camilla Bjørnvad, bevæger skuespillerne og musikerne sig rundt i koreografier og artisterier, der maler de musikalske fortolkninger ud på lærredet. Det er fascinerende, hvad en skuespiller – en dygtig skuespiller – kan gøre ved Kåre Bjerkøs fantastiske fortolkninger af Gasolin’s musik. Når Troels Lyby synger “This is my life” som en vred Irishman, så kribler det under huden af alting. Og når Nis Pedersen jazzer med “Køb bananer”, og Jimmy Jørgensen synger “Dagen før” med Boi Holm ved sin side, så føles Gasolin’ pludselig så nær og væsentlig.

Men forestillingen ér 20 år gammel, og det ses. Den vildskab, vi kender fra Cederholms senere teaterkoncerter, ser vi kun strejf af. Rockshowet Gasolin’ er med 20 års teaterkoncerterfaring blevet en lidt for forsigtig koncertoplevelse. Måske også en smule gammelmandsagtigt. Og det er jo helt forventeligt – mange af de medvirkende er i sagens natur blevet 20 år ældre, og vi er heller ikke det samme publikum i dag som for 20 år siden. Tv-serien “Taxa” var i sin tid noget af det mest hæsblæsende danske action-tv, vi havde set, men skulle vi se det i dag – her 18 år senere – ville vi ikke på samme måde få pulsen op.

Cederholms teaterkoncerter er efterhånden en genre i genren, og der kræver helt særlige skuespillere og musikere at danne et ægte Cederholm-hold. Liv Lykke, Jimmy Jørgensen og Mark Linn er nogle af de skuespillere, vi har set i flere forskellige teaterkoncerter. Boi Holm skaber en morsom og karikering af et musikalsk undermenneske, der lever af toner og lyd, og han beviser i denne teaterkoncert, at musikerne og meget mere end musik i en ægte teaterkoncert. I denne genopsætning ser vi også for første gang Marie Askehave i en teaterkoncert-sammenhæng. Med sine store øjne, sin fine stemme og sin markerede kropskontrol passer hun som fod i uldsok ind i Cederholm-truppen.

Marie Askehave og Jimmy Jørgensen Foto: Isak Hoffmeyer
Marie Askehave og Jimmy Jørgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

“Teaterkoncert Gasolin'” er et nostalgisk blik tilbage på starten på et kapitel i dansk teaterhistorie, som efter 20 år har sat sig fast i vores bevidsthed, og som har præget teatret med æstetisk opmærksomhed og muligheden for at fortælle uden at tale. I dag havde vi nok forventet mere af Cederholm, men det skyldes mest af alt det, der er kommet efter “Teaterkoncert Gasolin'”.


Iscenesættelse: Nikolaj Cederholm | Musikalsk arrangement: Kåre Bjerkø | Medvirkende: Jimmy Jørgensen (erstattes af Mark Linn fra 24. januar), Troels Lyby, Nis Pedersen, Marie Askehave, Liv Lykke, Frida Brygmann, Thomas Duus, Boi Holm, Christian Hougaard, Bastian Sjellberg og Kåre Bjerkø | Scenografi: Marianne Nilsson og Camilla BjørnvadKostumer: Anja Vang Kragh

En mening om “ANMELDELSE: Teaterkoncert Gasolin’, Aarhus Teater

  • Snälla! Låt Gasolin teater komma tillbaka igen!! Vi längtar så efter denna upplevelse för själ och öra!!

Lukket for kommentarer.