ANMELDELSE: The Book of Mormon, Musikhuset Aarhus

Hasa diga eebowai!

Den engelsksprogede originalopsætning af Broadway-hittet ”The Book of Mormon” besøger med masser af satire og god musik.

★★★★★☆

Den er i mere end én forstand kommet flyvende ind på scenen i . Da megahitmusicalen ”The Book of Mormon” havde premiere i marts 2011, kom den på alles læber. Mændene bag tv-serien ”South Park” gav deres bud på en moderne og satirisk musical a la Broadway.

Nu besøger Broadway-opsætningen en række europæiske byer – heriblandt Aarhus – og sjældent har nogen teaterforestilling haft så mange meritter med sig fra begyndelsen. Åbningsscenen, hvor en gruppe mormoner ringer på dørklokker, er ret sjov – men den er ikke så sjov, som publikums reaktion antyder. Vi ved bare, at når det kommer til komik og satire, så er vi i de bedste hænder, og så er det bare om at hoppe om bord.

Og det bliver da også en forestilling med masser at grine ad. Vi følger en lille flok missionærer fra USA, som bliver sendt til Uganda for at udbrede kendskabet til mormonernes bog.

»Føler du nogle gange, at du savner noget,« spørger de en robust kvinde fra den ugandiske landsby, hvorefter hun strækker armen ud og peger på sit hus, der består af blik og affald. De lokale lærer missionærerne et ordsprog, som man bruger, når livet er uretfærdigt:

»Hasa diga eebowai!« Ifølge dem selv betyder det: »Fuck dig, Gud!«

Det er altså ikke den nemmeste flok at være hyrde iblandt. Og selv missionærerne begynder at tvivle på den hellige bogs relevans. Men med en smule opfindsomhed og et par kreative fortolkninger kan den alligevel bruges til noget.

Musicalen gør grin med alt. Selvom vi i høj grad har sympati for de to hovedpersoner, Elder Price og Elder Cunningham, så er de ikke forbilledlige repræsentanter for en religiøs bevægelse – eller for nogen religion i det hele taget. Og uganderne fremstilles både dumme og karikerede. Det kommer især til udtryk med den lokale læge, der bøvler med maddiker i skridtet.

For de krænkelsesparate er der altså nok at give sig i kast med. For dem, der kan se det værdifulde i at grine ad noget, der er fuld af løgn, men også en smule rigtigt, så er ”The Book of Mormon” fabelagtig. Den er en skarpt skåren musical, der fungerer sublimt på de fleste parametre. Der er fest og farver, skønne koreografier og platte karakterer. Der er satire og politisk ukorrekthed i bedste ”South Park”-stil, og så er der knaldgod musik, som sender dansespjæt ned til benene.

Vi mangler bare én ting, som vi efterhånden er ved at få smag for i Danmark: Dygtige performere på scenen. De medvirkende her er særdeles morsomme og typemæssigt velcastede – men vi har set bedre dansere og hørt bedre sangere fra vores eget lille land, end vi finder i dette indfløjne cast.


Manuskript, musik og tekster: Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone | Iscenesættelse: Casey Nicholaw og Trey Parker | Medvirkende: Kevin Clay, Conner Peirson, Nicole-Lily Baisden, Will Hawksworth, Ewen Cummins m.fl. | Musikalsk ledelse og vokalarrangementer: Stephen Oremus | Koreografi: Casey Nicholaw | Scenografi: Scott Rask | Kostumedesign: Ann Roth | Lysdesign: Brian MacDevitt | Lyddesign: Brian Ronan | Produceret af: Sonia Friedman Productions

Del med dit netværk