ANMELDELSE: Thomas Warberg – Et storslået menneske, Bremen Teater

Gags og grimasser i Warbergs værktøjskasse

Med sit nye onemanshow “Et storslået menneske” placerer igen sig selv blandt dansk standups teknisk dygtigste komikere.

★★★★★☆

I 2019 var på turné med showet “Perfektion, overskud og andre lorteord“, som jeg i sin tid gav 6 stjerner. Warberg er en komiker, der gang på gang imponerer med et stort arsenal af værktøjer i jokeskrivepulten, og samtidig er hans levering på scenen en skøn variation af både afslappet og ekspressiv fysik.

Det er også tilfældet i hans nye onemanshow “Et storslået menneske”, der havde premiere på i København fredag aften.

Han kommer ind på scenen til et tungt techno-beat og med løbelys i de kulørte lamper, der fungerer som bagtæppe på scenen. Han krydser scenen med store, sidelæns skridt, med front mod publikum, armene bredt ud og et kæmpe smil. Så er der showstart! Men den jyske fyr i sort tøj afmonterer selv den overgjorte entré med et underspillet: “Var det for meget?”

Og det er netop spændingsfeltet imellem det rolige og likeable gemyt, som kendetegner , og hans indimellem ekstreme grimasser og uforudsigelige gags, der gør ham til en forrygende performer på standupscenen.

Når hans forrige show trækker en højere bedømmelse hjem, end det nyeste show, er det først og fremmest hans valg af emner i showet, der gør forskellen. I “Perfektion, overskud og andre lorteord” mærkede vi, at indholdet betød noget for komikeren personligt. Der var en ærlighed, som klædte ham. Den samme oplevelse får vi ikke med showet “Et storslået menneske”, som synes noget mere forceret.

Thomas Warberg - Et storslået menneske
. Foto: Henrik Kaarsholm

Dramaturgisk strækker showet sig over en fortælling om hans deltagelse i Aftenshowet, som han i nedlukningskedsomheden kom til at sige ja til. I denne fortælling kommer han ind på emner som medier, racisme, metoo, den offentlige debat (på sociale medier) og prævention.

Sideløbende ligger en historie om Ole, der var klassens seje mobber i Warbergs barndom, og som nu står bag kameraet hos Aftenshowet, og hvordan Thomas i sit interview tænker mest på, hvordan han kan imponere Ole bag kameraet.

Materialet har masser af potentiale. Der er aktuelle emner, som på mange måder også resonerer hos publikum – og hvem kender ikke en Ole-type? Derfor er det også ærgerligt, at materialet ikke bliver formidlet på en måde, hvor vi tror på det. Vi har ikke brug for såkaldt bekendelseskomik for at blive underholdt, men når vi kan mærke, at komikeren har noget på spil, får vi også som publikum lyst til at bringe os selv i spil.

Ikke desto mindre er Warbergs “Et storslået menneske” et virkelig underholdende og aktuelt show, der stadig placerer ham i toppen af dansk standup som en teknisk stærk jokesmed både ved skrivebordet og på scenen. Og denne gang også med et dramaturgisk forløb, der synes aldeles velovervejet.

Showet er på turné til den 17. december 2021.


Af og med:

Del dette indlæg