ANMELDELSE: Typisk Jonatan Spang, Bremen Teater

Jonatan Spang provokerer i nyt onemanshow

Både klimaveganere og metoo-bevægelsen bliver gjort til grin i Jonatan Spangs nye, provokerende onemanshow ”Typisk ”.

★★★★☆☆

Efter tre sæsoner som vært på tv-satireprogrammet ”Tæt på sandheden” på DR2 vender komiker tilbage til standupscenen med et nyt onemanshow. Og selv om ”Typisk ” ikke er hans sjoveste show, så er han stadig i den absolutte elite af dansk standup.

Især med sit forrige show, ”Jonatan Spangs Danmark”, fra 2015 viste han, hvordan han kan skabe et øjebliksbillede af vores samfund og pege på alt det, som vi ikke selv har set, og han giver os dermed både aha- og haha-oplevelser.

Det sker også i det nye show, der spiller på i København, før det tager på en omfattende danmarksturné. Det bliver dog ikke lige så sjovt i denne omgang, men til gengæld er det Spangs hidtil modigste show.

For det har altid været et kvalitetstegn for standup, når det rykker ved, hvad der kan siges på en scene. I dansk standups lømmelalder var en del af materialet under bæltestedet. Det havde de fleste en holdning til, og mange fandt det finere at sige, at det var plat, end at det var sjovt. 

Men det udviklede ikke desto mindre publikum, og i dag tager vi ikke anstød af eksplicitte udtryk fra en scene. Det har givet friere rammer til ikke blot standupperne, men til hele scenekunsten.

Konsekvensen har dog været, at de fleste show igennem de senere år i stedet har fokuseret på form og iscenesættelse, og indholdet er ofte blevet mere rørende end provokerende.

Med ”Typisk ” er det provokerende kommet tilbage på scenen. For kan en mand som , der har så stor en stemme i offentligheden og tilmed er et idol for mange, virkelig tillade sig at gøre grin med alle de politisk korrekte typer?

»Man må ikke sige noget generelt om kvinder længere, men man må stadigvæk gerne sige noget om sin kæreste,« siger og bruger på den måde sin kæreste synonymt med alle kvinder. Også klimaveganere og metoo-bevægelsen får et hak i tuden.

Spang udstiller således sig selv som en både mandschauvinistisk, kynisk og en lille smule gammeldags mand, der simpelthen er stået af korrekthedsræset. Og det koster altså et grin indimellem.

For selv om det er sjovt, så sidder vi i stedet for at grine og overvejer, om han virkelig mener det her. Skal vi til at forandre vores syn på ? Eller skal vi se det som en provokation, der faktisk lykkes med at få os til at overveje vores egen holdning til tingene?

Dermed bliver ”Typisk ” et sjovt og veludført show, der ikke får så store grin, som hans tidligere show, men til gengæld udvikler os som publikum og samtidigt sætter standup tilbage i rollen som scenekunstens besværlige familiemedlem.

er på turné i hele landet til den 13. december 2019.

Del med dit netværk