ANMELDELSE: Til ungdommen, Teater V

Sjove og følsomme monologer i ”Til ungdommen” på Teater V

De fem skuespillere på får fint formidlet Linn Skåbers morsomme, poetiske og følsomme ”Til ungdommen” om at gå fra barn til voksen.

★★★★☆☆

Den norske skuespiller og forfatter udgav i 2018 en samling monologer under titlen ”Til ungdommen”. Og det var netop, hvad de var: Beretninger fra unge til andre unge. Teksterne er skrevet ud fra samtaler og interviews, hvor alt fra bumser til bekymringer er blevet vendt. Fra at befinde sig i sine forældres skilsmisse til at komme tilbage i skole efter den sommerferie, hvor pigerne voksede mere end drengene.

Senere blev bogen sat i scene med fem unge skuespillere på Oslo Nye Teater i Norge. Nu er turen også kommet til Danmark, hvor i Valby spiller ”Til ungdommen” i Pelle Koppels oversættelse og iscenesættelse. Stadig med fem unge skuespillere.

Og det er måske forestillingens akilleshæl. For trods Linn Skåbers mundrette og billedrige sprog, så fortæller historierne ikke bare sig selv. Det er tvært imod ganske komplicerede scener, hvor kæmpestore, modsatrettede og kaotiske følelser skal formidles – det er jo puberteten, vi taler om. Og måske havde lidt flere kilometer i teaterbenene gavnet hist og pist.

Til ungdommen - Teater V
og . Foto: Martin Høyer

Når det er sagt, så er de alle fem særdeles professionelle, og de finder hver især nøglen til visse scener, så de løfter sig op over det sædvanlige. Det bliver til både humoristiske, poetiske og spændende monologer.

er trods sine kun to år som uddannet skuespiller en af de mest erfarne på scenen. Han har allerede markeret sig i flere hovedroller – blandt andet som Romeo i Vendsyssel Teaters stort opslåede og enormt vellykkede ”Romeo og Julie” sidste år.

I ”Til ungdommen” fører han os med rolig hånd igennem både regulære jokes, som han leverer køligt og veltimet, og smertefulde følelser, som han generøst lader os tage del i. Ikke bare i én scene, men i flere vidt forskellige monologer, giver han os både våde øjne og varme i kinderne.

Til ungdommen - Teater V
, og . Foto: Martin Høyer

Også – der i øvrigt er fra samme hold på teaterskolen og vistnok er scenens alderspræsident – imponerer også i forestillingen, men gør det mere teknisk. Med bittesmå og velovervejede fysiske detaljer fortæller han sine historier, så de føles ægte og nærværende. Der er ikke en fod, der flyttes tilfældigt, og dog ser det naturligt ud.

De tre øvrige skuespillere, , og , har som allerede nævnt også deres fine øjeblikke på scenen. Der er et tydeligt talent og et godt begreb om håndværket. Men vi må også sande, at ingen af dem endnu har prøvet at være uddannet skuespiller i et normalt teaterlandskab. Og nedlukkede teatre er de værste at få erfaring på.

Hvad angår de unge, der forhåbentlig ser ”Til ungdommen” på , så vil de sikkert finde en vis genklang i forestillingen. Iscenesættelsen er tilgængelig, og teksten kommer fint til sin ret. Og mon ikke et par af de pubertære ynglinge går derfra med en sten mindre i rygsækken.

Forestillingen spiller på i Valby til den 4. december 2021.


Dramatiker:  | Iscenesættelse, oversættelse og bearbejdning:  | Medvirkende: , , , og | Produceret af:

Del dette indlæg