ANMELDELSE: Vi betaler ikke!, Nørrebro Teater

“Vi betaler ikke!” er en morsom og aktuel inflationsfarce

Inflationens trængte familier tager sagen i egen hånd i farcen ”Vi betaler ikke!”, der spiller i en aktuel oversættelse på .

★★★★☆☆

“I betaler ikke! Vi betaler ikke!”

Sådan brøler kvinderne i supermarkedet, da de kollektivt får nok af de stigende priser og den lave løn og beslutter at fylde indkøbsposerne uden at betale for varerne. En rimelig og nødvendig form for aktivisme, mener Annette i stykket.

Men varerne må gemmes, for politiet er på jagt efter butikstyvene, og Annettes mand, der normalt beroliger sig ved at læse Industriens Overenskomst og ikke tror på civil ulydighed, ville ikke kunne forstå Annettes desperate handling. Det afstedkommer en række løgne og forviklinger, som deres venner Mia og Bjørn også indhylles i.

”Vi betaler ikke!” er skrevet af det italienske ægtepar Franca Rame og Dario Fo i 1974 og var dengang en aktuel, satirisk farce om inflationen og den politiske situation i Italien i begyndelsen af 1970'erne.

Og mest bemærkelsesværdigt ved Nørrebro Teaters opdaterede udgave i Bent Holms oversættelse og ' bearbejdelse er, hvordan den i ekstrem grad lykkes med at tale ind i vores tid. Særligt i Mias monolog i slutningen af forestillingen om, hvordan skattelettelser til de rigeste synes uretfærdige, når de fattigste kæmper, og hvordan staten fik hjælp af borgerne under pandemien, men borgerne nu ikke kan få hjælp af staten. “Lev med det,” lyder det bare.

Scenograf , der normalt excellerer i guld og krummelurer, har her begået et gråt betonbyggeri, som de medvirkende nærmest er klemt ind i. Det er ikke La Cours kønneste værk, men det udtrykker fint det ghetto-lignende kvarter, som personerne bor i. Og ikke mindst indeholder scenografien nogle tekniske løsninger, som dels understøtter komedien og dels viser sig at inddrage Nørrebros borgere til sidst, da samfundet endeligt kollapser.

Men kan man virkelig overføre forestillingen fra 1970'ernes Italien til 2020'ernes Danmark? Det er værd at bemærke, at Franca Rame og Dario Fo skrev deres forestilling i en tid, hvor Italien var præget af politisk ustabilitet, venstreekstremistisme, korruption, alvorlig boligmangel og adskillige strejker. Det er ikke direkte sammenligneligt med vor tids inflationskrise.

Ikke desto mindre får historien om Michael, der forsøger at fastholde sin lovlydighed, men til sidst overvældes af en uretfærdighedsfølelse og selv tyer til tyveri, et udtryk for den desperation, der kan ramme folk i krise. Men opstandelsen på gaden, som de betragter igennem vinduet, bliver mere dystopisk end satirisk.

Rent komisk trives forestillingen til gengæld i hænderne på instruktør og de medvirkende. giver den som løgnemageren og husmoderen Annette, der med højt humør og oprejst pande møder tidens udfordringer, mens i rollen som Michael holder mere krampagtigt fast i sit moralske kompas, mens han tilbereder dyrefoder til aftensmad. og spiller vennerne og naboerne Mia og Bjørn, der mere fornuftspræget forsøger at finde hoved og hale i løgnene.

Men stikkene tages hjem af , der med tegneserieagtig fysik bliver et hysterisk morsomt indslag i flere roller. Særligt som den blide politibetjent, der undskyldende ransager lejligheden for stjålne madvarer og straks læsser af om sin egen stressende tilværelse.

”Vi betaler ikke!” er altså en glimrende og underholdende farce, der passer til tiden, omend Franca Rame og Dario Fo i sin tid skrev stykket i en noget mere ophedet kontekst.

Forestillingen spiller på i København til den 28. oktober 2023.


Af: Franca Rame og Dario Fo | Oversættelse: | Bearbejdelse: Iscenesættelse: Medvirkende: , , , og Scenografi og kostumedesign: Lysdesign: Lyddesign: Produceret af:

Del dette indlæg