ANMELDELSE: 90-års fødselsdagen, Odsherred Teater

Actionspækket teaterversion af “90-års fødselsdagen”

Det er ikke helt “same procedure as every year”, når gendigter ”90-års fødselsdagen” i en komisk action-version på .

★★★★☆☆

i Nykøbing Sjælland runder man året af med en teaterudgave af den klassiske tv-sketch ”90-års fødselsdagen”. Den bliver normalt set af omkring en million mennesker nytårsaften hvert år, hvor den med replikken “same procedure as every year” hylder de gode traditioner.

Men er det muligt at forvandle en 10-minutters tv-sketch til to timers teater? Ja, det er det åbenbart, når det er gutterne bag teater- og dansekompagniet , som står for de krøllede idéer og den halsbrækkende koreografi.

Hele konceptet er, at Miss Sophie er flyttet på plejehjem, men hendes fødselsdag skal stadig være præcis, som den plejer, mener hendes butler James. Men på plejehjemmet står der ikke lige en tre-retters menu klar i kantinen, og det berømte tigerskind, der er nødt til at ligge på gulvet, er blevet sendt til destruktion. Så det må James og plejehjemmets medarbejder løse sammen.

Hele første del er en optakt til middagen, hvor de 20-30 minutter er en lidt træg dialog foran teatertæppet om, hvorfor traditionen er så vigtig for Miss Sophie. Men replikkerne er ikke så vigtige, for de er blot fyld, mens skuespillerne (James) og (hjemmeplejeren) laver fysiske gags med en kjolesætsjakke som en opvisning i måder at tage en jakke forkert på.

Men da tæppet endelig går til side, og Kristian Knudsens stiliserede scenografi med vindeltrappe og plastikbord kommer til syne, kommer der energi i forestillingen. Nu er der noget for action-skuespilleren at springe rundt i, og der er gemt komiske gimmicks rundt omkring i scenografien. Herfra er underholdningen i top, og den velkendte sketch ser vi spillet både forfra og bagfra med flere overraskende variationer.

Det er åbenlyst, at vi som publikum vil sidde og sammenligne de medvirkende med May Warden og Freddie Frinton fra originalsketchen. Og den sammenligning består og med bravur. får endda masseret en smule mere karakter ind i den ellers anonyme Miss Sophie. Og , der må have nærstuderet alle James' bevægelser, er imponerende tro mod originalen.

Den nye karakter i sketchen er altså hjemmeplejeren, der spilles begejstret og nuttet af . Han gennemfører en fysisk kraftpræstation på scenen, og alligevel formår han at få det til at se legende let ud og smile kært imens.

”90-års fødselsdagen” på har vist ikke meget andet formål, end at underholde. Miss Sophies begyndende demens og et par kommentarer om hjemmeplejens varme hænder lister en aktuel tone ind imellem linjerne, men det forbliver sekundært. For hvis vi blot går smilende ud af teatret, så er forestillingen en succes. Og det gjorde vi.

Forestillingen spiller i Nykøbing Sjælland til den 16. december 2023.


Iscenesættelse: | Kreativ medskaber: Medvirkende: , og Scenografi: | Komponist: | Produceret af: og

Del dette indlæg