ANMELDELSE: Alle gode ting, Nørrebro Teater

Frank Thiel skal med på min liste

bliver publikum en del af den gribende og morsomme ”Alle gode ting” om en dreng og hans depressive og suicidale mor.

★★★★★★

Vi bliver ledt ad bagvejen ind på scenen, hvor vi sidder i en firkant omkring scenegulvet. Brandtæppet er trukket ned, så de sædvanlige publikumsrækker er helt ude af syne, og vi får fornemmelsen af at være på et lille, intimt off-Broadway-teater.

Skuespiller går rundt og deler papirlapper ud til publikum, før forestillingen går i gang. Alle sedlerne er forskellige. Der står et nummer, og så en kort tekst.

»Når dét nummer bliver sagt, vil du så sige det dér højt og tydeligt, så alle kan høre det?«

ser så rar ud. Han kan også se vild og grufuld ud, men oftest ser han rar ud. Og så har han den der tillidsvækkende lyd i stemmen, som han vist har taget med sig fra Kolding. Hvem kan sige nej til at hjælpe ham?

En vigtig liste

Nu går forestillingen i gang. ”Alle gode ting” er en spurt igennem en episk beretning fra en dreng, som er vokset op med en depressiv og suicidal mor.

Vores hovedperson fortæller, hvordan han som barn – efter moderens første selvmordsforsøg – begyndte på en liste med alle gode ting i verden. Meningen var, at listen skulle hjælpe hende ud af depressionen.

Efterhånden som listen udvikler sig, og drengen vokser op, bliver den en væsentlig del af hans liv. Også da han selv rammer depressionen, og den umiddelbart lykkelige slutning smuldrer imellem hænderne på ham.

Listen indeholder alt mellem himmel og jord. Fra »et ældre ægtepar, der smiler og ikke lugter underligt« til »alle Star Trek-film med lige numre«. Hans første mål er 1.000 ting. Så 2.000 ting. Efterhånden begynder flere mennesker at bidrage til listen, og han ender med at have en liste med en million gode ting.

Imponerende solopræstation

Det er ikke nogen nem forestilling. Hverken at spille eller at se. 

Vores hovedperson går igennem smertelige oplevelser og tanker, som ethvert barn burde have ret til at blive skånet for. Vi forstår og mærker hans selvbebrejdelse, selv om vi ligesom han ved, at det ikke er hans skyld.

Og så er det åbenlyst svært at spille. For det første er det en monolog, og det er altid en særlig præstation at gennemføre en forestilling som solist. For det andet gør den omfattende interaktion med publikum, at skuespilleren hele tiden skal være på tæerne og klar til mindre improvisationer.

Derfor er vi særligt imponerede over denne solopræstation. Teksten er genial, og iscenesætter får den til at virke i en dansk kontekst. Men det er , der får den til at leve. Han kan få både det gribende og det hysterisk morsomme frem i den.

Derfor vil denne anmelder gerne føje nummer 1.000.001 til listen: .

“Alle gode ting” spiller på til den 24. oktober 2020, samt på i januar og februar 2021.


Tekst: Duncan Macmillan | Oversættelse:  | Iscenesættelse:  | Medvirkende: Musik og lyddesign: | Lysdesign: | Produceret af: i samarbejde med

Del med dit netværk