ANMELDELSE: Asta, Det Flydende Teater & Teatergrad

Underholdende teaterportræt af superstjernen Asta Nielsen

og er igen gået sammen om en dokudramatisk portrætforestilling – denne gang om skuespilleren Asta Nielsen.

★★★★☆☆

Vi sidder for foden af den skrånende græsplæne, hvor vi har vendt næserne mod Bagsværd Sø, der danner det idylliske bagtæppe for Lisbeth Burians scenografi. Igen i år tager og fat på en kvindesag af historisk kaliber, når de indtager parken bag Sophienholm Kunsthal i Kongens Lyngby.

Forfatteren Thit Jensen og kunstmaleren Anna Ancher er blandt de personligheder, der har været centrum for de seneste års forestillinger med feministisk islæt. I dette års dokudramatiske musikforestilling møder vi skuespilleren Asta Nielsen, som i 1910'erne brød igennem som en af verdens første superstjerner og efterhånden blev folkeeje i Tyskland.

Ligesom de forrige forestillinger er ”Asta” skrevet af dramatikeren , der formår at flette kønsdebat og kunstdebat sammen i sine humoristiske og fængende portrætter. Det bliver til teateroplevelser, der på den ene side prædiker ligestilling og kunstnerisk frihed, mens de på den anden side underholder som sommerlige smuler under åben himmel.

Asta - Det Flydende Teater og Teatergrad
, , og . Foto: Per Morten Abrahamsen

Med skuespilleren i rollen som Asta Nielsen møder vi både det erotiske, det sarte, det barske og det kejtede i divaen ”Die Asta”. Der bliver skildret en virkelig morsom, energisk og fandenivoldsk personlighed, som vi straks kommer til at beundre.

De fleste af forestillingens øvrige roller bliver spillet af skuespillerne og , der i såvel officersuniform som i nylonstrømper får skabt tydelige karaktertræk med et herligt flydende queer-udtryk nedenunder. Også musikeren bidrager som skuespiller, hvilket ikke er helt nyt for hende, men hun er først og fremmest ophavskvinde til den aldeles velkomponerede musik, som hun selv og de medvirkende ledsager forestillingen med.

Asta - Det Flydende Teater og Teatergrad
. Foto: Per Morten Abrahamsen

Hvad angår forestillingens helhed, så savner vi dog et tydeligere koncept, der binder Guastavinos moderne musik sammen med Lisbeth Burians praktiske scenografi og Pelle Nordhøj Kanns lidt for kaotiske iscenesættelse. Det bliver indimellem for umotiverede bevægelser og for anonymt et udtryk.

Forestillingen bæres således mest af manuskriptet – som heldigvis har meget på hjerte – og de medvirkendes skarpe og sjove gestaltninger af karaktererne. Ikke mindst er det Asta Nielsen og hendes budskaber om seksuel frigørelse og ligestilling, som vi tager med os hjem fra ”Asta”. Og det er vel netop, hvad vi med rimelighed kan forvente af et vellykket kunstnerportræt.

Forestillingen spiller udendørs ved Sophienholm Kunsthal i Kongens Lyngby til den 6. august 2022 og herefter på danmarksturné til den 13. oktober 2022.


Dramatiker:  | Iscenesættelse: Komponist og sangtekster:  | Medvirkende:  og Scenografi:  | Koreografi: Lyddesign: Lysdesign:  | Produceret af: i samarbejde med

Del dette indlæg