ANMELDELSE: De sange vi husker, Teatret Møllen

Møllen udøver stor fortællekunst i små rammer

“De sange vi husker” er sange og beretninger fra almindelige menneskers liv udgør en fortrinlig borgerscene-forestilling i teaterkoncertformat på .

★★★★★☆

Når festen er slut, er der kun minderne tilbage. Minderne om en søn, der døde i en motorcykelulykke, eller en kvinde, der aldrig fandt sin biologiske far. De sange, som vi husker, er knyttet sammen med følelser og minder, som vi havde på bestemte tidspunkter. Og en sang kan på et øjeblik få os tilbage til den tid.

Det er den evne, musikken har, som i Haderslev har gjort brug af i borgersceneforestillingen ”De sange vi husker”. Her er såkaldt almindelige menneskers minder om de sange, der betyder noget for dem, blevet sammensat til en teaterkoncertlignende forestilling med både musik og historiefortællinger.

Vi får altså både de dybt personlige beretninger fra borgere så almindelige som du og jeg og de populære sange, som knytter sig til beretningerne. Og musikken udtrykker den samme mangfoldighed, som borgerhistorierne gør, når vi hører alt fra tysk rock med Rammstein til fællessang fra Højskolesangbogen.

Det hele er fortalt og sunget af de fem medvirkende skuespillere, og tre musikere står for den musikalske ledsagelse. Forestillingen udmærker sig altså som borgerscene ved at tage borgernes fortællinger ind på scenen og lade realismen være styrende, mens man lader de professionelle skuespillere stå for det egentlige scenearbejde.

Lille teater med stort format

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan kan imponere igen og igen. I den fredede vandmølle, hvor teatret har haft til huse siden 1974, er der lavt til loftet, rustikke søjler og gamle murstensvægge. I teatersalen er der plads til under 100 personer, og når der kører en ambulance forbi ude på gaden, blander sirenen sig med forestillingen.

Alligevel formår at skabe scenekunst, der næsten er større, end teatret kan rumme. Historiefortælling i sin reneste form går hånd i hånd med musikalitet og æstetik. Og som ensemble er teatret alsidigt; i denne forestilling er det skuespilleren , der er instruktør, mens teaterdirektøren er gået på scenen.

Det er klart, at når man laver en forestilling på baggrund af så følsomme historier, så får man en masse kuldegysninger og klumper i halsen foræret. Er det for nemt? Det er i hvert fald nemt at fejle, så hele potentialet ryger på gulvet – men det gør Møllen ikke med ”De sange vi husker”.

Fraværet af scenografi er i denne forestilling ikke en æstetisk fordel, og musikken er til tider lidt spøjst arrangeret for det lille tremandsorkester. Men det, der sker på scenen, er, at borgerne kommer til live på scenen i kraft af hele teatrets sublime fortællekunst. Mesterligt.


Dramatiker: | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , og | Musikere: , og | Scenografi: | Lyddesign: | Produceret af:

Del med dit netværk