ANMELDELSE: Eks-mænd, Folketeatret

Midtlivskrisekomedie i klassisk road movie-format

Med komedien ”Eks-mænd” er og tilbage som komisk makkerpar med karikerede karakterer og psykologisk dybde.

★★★★☆☆

Ved et løjerligt tilfælde støder Flemming og John på hinanden ved sikkerhedstjekket i den lille lufthavn ved byen Santiago de Compostela i Spanien. De kender ikke hinanden i forvejen og har intet andet tilfælles, end at Flemming nu er gift med Johns ekskone. 

Ellers er de vidt forskellige. Flemming er struktureret og mådeholdende, mens John er kreativ og spontan. Flemming lever et rutinepræget forstadsliv som tandlæge i Virum, og John er filminstruktør og lever på sit efterhånden 25 år gamle, Robert-prisvindende one-hit-wonder. Flemming er træmand, og John er “tjuhej-mand”.

Da deres fly bliver aflyst, og de mødes igen ved den sidste ledige udlejningsbil, er begyndelsen på en klassisk road movieåbenlys. Og på køreturen fra Spanien til Danmark udvikler de – lidt modvilligt – et regulært venskab.

I komedien ”Livet – hvor svært ka' det være?” fra 2017 spillede skuespillerne og også sammen, og deres egenskaber som både karakterskuespillere og komisk makkerpar gjorde forestillingen aldeles vellykket. I ”Eks-mænd” er de tilbage som komisk duet, og igen er det og – bedre kendt som revytekstforfatterne Vase & Fuglsang – der står bag teksten og iscenesættelsen.

Eks-mænd - Folketeatret
og . Foto: Thomas Petri

Turen hjem fra Spanien tager naturligvis flere dage, og undervejs stopper de derfor for at sove og spise, samt opleve forskellige dele af den europæiske kultur; fra moderne kunst på Louvre i Paris til druktur på Reeperbahn i Hamborg. Det bliver til en række underholdende scener, hvor både store og små emner berøres, samt til spændende diskussioner om kunst og kultur.

Og det er, når deres personligheder går i clinch med hinanden, at forestillingen virkelig lykkes. Særligt fordi Vase & Fuglsang har dyrket disse to klichémænds karaktertræk i manuskriptet, og fordi Lykkegaard og Ellegaard evner at gøre dem både karikerede og psykologisk interessante på én gang.

Måske bliver historien en smule for forudsigelig og banal. Der er meget få overraskelser undervejs, og midtlivskrisen får ikke nogen nye nuancer i denne forestilling. Det mest opbyggelige og forfriskende er nok, at forestillingen ikke handler om to tabere, der bliver til vindere, men om to tabere, der får det fint med at være tabere. Hvem kan ikke lære noget af det?

Men det er humoren, præcisionen og skarpheden i Henrik Lykkegaards og Niels Ellegaards samspil, deres fysiske komik og deres evne til at give deres karakterer dybde, som gør ”Eks-mænd” til en aldeles seværdig folkekomedie, hvor vi kan grine både ad og med den midaldrende (eks-)mand.

Forestillingen spiller på turné til den 30. marts 2023 og derefter på i København til den 23. april 2023.


Manuskript og iscenesættelse: Vase & Fuglsang | Medvirkende: og | Scenografi og kostumedesign: Lysdesign: Lyddesign:  | Videoteknik: og Produceret af:

Del dette indlæg