ANMELDELSE: En lille smule ubehag, Teatret Svalegangen

En humoristisk monolog om prostatakræft

Jeff Metcalfs monolog ”En lille smule ubehag” på er en underholdende øjenvidneberetning fra en kræftpatient.

★★★★☆☆

Selvom cancer fylder noget hos de fleste af os, så er det sjældent, vi taler om det, der sker hos et menneske, der har fået konstateret kræft. Derfor er Teatret Svalegangens forestilling ”En lille smule ubehag”, der er skrevet som en kræftpatients foredrag, et sjældent indblik i den virkelighed. 

Hovedpersonen Frank, som spilles af , er en 55-årig professor, der lever et godt og i øvrigt ganske normalt liv med sin kone og datter. Men efter et rutinebesøg hos lægen bliver virkeligheden vendt på hovedet.

»Frank, dit PSA-tal er 32,« siger lægen. Det er de færreste af os, der kan gennemskue, hvad tallene i blodprøvesvarene betyder – men vi kan som regel høre på lægens måde at levere nyheden på, om vi skal juble eller græde.

Humoristisk tekst

Frank har fået konstateret prostatakræft. Herefter følger en række tragikomiske og decideret absurde hændelser på Franks tur igennem hospitalssystemet. Og den amerikanske dramatiker Jeff Metcalf fortæller historien med en standupagtig humoristisk tekst, der er spækket med skarpe jokes såvel som med følsomme momenter og tankevækkende observationer.

Desuden er den danske oversættelse og Holger Østergaards levering begge dejligt aarhusianske og bruger en fin balance imellem komik, tragik og sarkasme.

Franks foredrag er vittigt og lunefuldt, mens han fortæller om at holde sin sygdom skjult for sin familie, om sine samtaler med Døden og om at miste sin krop og sin manddom pga. hormonbehandling.

Men teksten når aldrig frem til et vendepunkt eller blot antydningen af et klimaks. Derfor virker det noget abrupt, da Frank pludseligt slår over i en afsluttende morale om, at mænd skal gå hyppigere til lægen. Hvad? Skal alt dette nu reduceres til noget, der kunne være en kampagne fra Sundhedsstyrelsen?

Scenografløs scenografi

Den samme fornemmelse af uafsluttethed går igen i selve produktionen, hvor der tilsyneladende ikke er ansat en scenograf. Man har nok tænkt, at foredragsformatet ikke kræver en scenografi, men langsomt igennem prøveforløbet er man begyndt at mangle noget fysisk på scenen.

Derfor har man med generiske møbler og et hospitalsforhæng på hjul som baggrund kludetæppet sig til en scenografi, hvor der hverken er taget scenografiske valg eller fravalg. Det kan desværre ses alt for tydeligt.

Men ikke desto mindre er forestillingen en velfortalt øjenvidneberetning om et cancerforløb. Måske er den særligt relevant og nærmest terapeutisk for andre mandlige kræftpatienter. For os andre, der (foreløbigt) er cancerfri, kan den ses med blot ”en lille smule ubehag” og ganske megen latter.


Dramatiker: Jeff Metcalf | Oversættelse: ABC Sprog | Iscenesættelse: | Medvirkende: | Lyddesign: | Lysdesign: | Produceret af:

Del dette indlæg