ANMELDELSE: Fra Regnormenes Liv, Godsbanen

har lavet en kønsløs opsætning af Per Olov Enquists forestilling Fra Regnormenes Liv. Der var ingen guf til publikum, og kun halvdelen af skuespillerne havde taget deres karakterer med på scenen.

★★☆☆☆☆

Som spiller sin H.C. Andersen herligt, kærligt og insisterende barnagtigt, ligeså intetsigende og dræbende kedsommeligt spiller forestillingens hovedrolle Johanne Luise Heiberg. Hendes stemme var behagelig at lytte til, men nu er det jo ikke en lydbog, vi er inde at se. Rent skuespilteknisk har hun tilsyneladende valgt at holde en fridag.

Hun fanger os i korte momenter i en blikretning eller en vejrtrækning, hvor vi pludseligt bliver grebet af hendes historie – men blikretningerne viser sig at være tilfældigheder, og vejret skal jo trækkes indimellem. Og det er i grunden synd, for der går en stor del tabt af Per Olov Enquists smukke tekst.

Fra Regnormenes Liv skildrer disse personers søgen efter kærligheden, hvilket de på hver sin måde må kæmpe med gennem hele livet. Ikke noget ukendt tema i den internationale dramatik – men P.O. Enquist skiller sig ud med denne forestilling, fordi han formår at udtrække personernes tanker og deres gemte og glemte historier, som han efterfølgende stemningsfuldt maler ud i værdiladede replikker. Det kræver et særligt skuespil at kunne bære replikkerne frem uden at overfortælle dem. I Stormens opsætning er det hele blevet overfortalt.

Fra Regnormenes Liv, Stormen
Fra Regnormenes Liv af
Foto: Pressefoto

I iscenesættelsen har forestillingens instruktør valgt at gøre karakteren Johan Ludvig Heiberg, som her spilles af , til en tydelig spilstyrer i dagligstuen. Igen bliver en fortælling overfortalt; de skjulte hints, som vi som publikum gerne vil have æren for selv at have fundet, bliver vi tvangsfodret med. Dramaturgisk foie gras.

spiller den skøre, gamle kone i en kørestol, som er en tavs rolle, når hun altså ikke til tider stønner eller synger eller tigger om cognac. synes at have fuldstændig styr på sin plads på scenen, og når hun er på, er hun dejlig. Det er ingen let opgave at sidde stille igennem en hel forestilling for blot en gang imellem at vågne op og være hele salens komiske indspark. Hun formidler galskaben afbalanceret og veldoseret, og hun tager gode og tiltrængte grin med sig.

Forestillingen spiller på  ind til den 20. marts.

Del dette indlæg