Asta Kamma August Foto: Per Pedersen

ANMELDELSE: I udkanten, Godsbanens Åbne Scene

Smuk og velfortalt forestilling om familiekrise og løgn fra Teater O.

4 ud af 6 stjerner

Teater O har igennem 10 år produceret børne- og ungdomsteater, men nu debuterer de med voksenteaterforestillingen “I udkanten”, hvor Lars Dammark og Anders Valentinus Dam, som udgør Teater Os kunstneriske ledelse, selv medvirker som skuespillere. Iscenesættelsen er af Hans Rønne, som igennem mange år har været en legendarisk scenekunstner på både børne-, ungdoms- og voksenteaterfronten.

“I udkanten” kan vel bedst beskrives som en familiekrønike, hvor løgn og fortrængning spiller store roller. Hans Rønne evner som vanligt at fortælle historier på scenen i et klart og naturligt sprog, og på samme måde betyder skuespillernes synlige tradition for ungdomsteater, at karaktererne formidles i et rent og utvetydigt udtryk. Man kunne fristes til at kalde “I udkanten” børneteater for voksne. Den psykologiske dybde går tabt, men til gengæld er formsproget og teateroplevelsen som helhed ren og nærværende.

Asta Kamma August Foto: Per Pedersen
Asta Kamma August
Foto: Per Pedersen

Claus Helbo har skabt en formidabel scenografi, der skaber et imponerende alsidigt scenebillede og samtidig giver de bedst tænkelige rammer for såvel iscenesættelsen som dramatikken. Manuskriptet, der ligeledes er skrevet af Lars Dammark og Anders Valentinus Dam, formår at berette en levende historie på en krimi-agtig måde, som udfordrer publikums opfattelse af virkeligheden i den lille families liv. På replikniveau er finessen desværre betydeligt mindre, og ordene klumper sig lidt sammen og bidrager til en ufornuftig distance til fortællingen. Nogle gange bliver replikkerne decideret banale og andre gange utilsigtet morsomme.

Men overordnet set er “I udkanten” en god historie, og den fortælles med nærvær og naturlighed – i særdeleshed af Rasmus Reiersen og skuespillerelev Asta Kamma August. Fortællingen er stringent og dygtigt iscenesat af Hans Rønne, og visuelt præsterer den på et højt æstetisk niveau. Dermed er der tale om et ganske fornuftigt udgangspunkt for Teater Os produktion af voksenteater.

Forestillingen spiller på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus til den 12. marts 2016.


Idé og manuskript: Lars Dammark og Anders Valentinus Dam | Iscenesættelse: Hans Rønne | Medvirkende: Asta Kamma August, Anders Valentinus Dam, Lone Dam Andersen, Rasmus Reiersen og Lars Dammark | Scenografi: Claus Helbo | Lysdesign: Poul Jepsen | Kostumer: Elsebeth Hede