ANMELDELSE: Hobbitten, Det Kongelige Teater

Det Kgl. Teaters ”Hobbitten” fylder Dyrehaven med lyd og lys

flekser teatermusklerne med kæmpeforestillingen ”Hobbitten”, der spiller for tusindvis af mennesker i Ulvedalene.

★★★★☆☆

Det føles helt absurd at gå gåsegang ad stierne i Dyrehaven og til sidst nå frem til et kæmpe publikumsområde med toiletvogne, boder, store tribuner og hobevis af mennesker. Det ligner noget fra en præpandemisk tid. Må vi godt det her nu?

Hovedet skal lige genvænne sig til, at vores samfund består af mere end egne husstande og sirligt selekterede coronabobler. Og jeg må bare sige, at håndterer separerede publikumssektioner, digitale coronapas, ID og alle de andre retningslinjer forbilledligt i Dyrehaven. Har du en superligakamp på trapperne, så kig lige herud.

Også teater i stor skala klarer fornemt i årets udendørsforestilling ”Hobbitten”, som egentlig skulle have haft premiere på Moesgaard Museum ved Aarhus sidste år. Særligt når mørket falder på, og teatrets virkemidler flekser med musklerne i Ulvedalene, føles det, som om eventyret omslutter os, og verden er sat ud af spil.

Det kan vi især takke Det Kongelige Teaters lysdesigner og lyddesigner for. Det må have været som at sætte to heste på græs at slippe dem løs i et så eventyrligt naturområde. Lyde af hylende ulve og hestevrinsk kommer fra alle sider, og ude i skovbunden blinker lysende øjne faretruende til os. Og tænk sig at dekorere Dyrehavens mægtige træer med et lampebudget i kongelige dimensioner.

Flot dukkeførerarbejde

Tolkiens ”Hobbitten” består af et væld af væsner som eksempelvis trolde, elvere, dværge og selvfølgelig Gollum. Hvordan skaber man dem i teatret, hvor det primært er gennemsnitlige menneskeskabninger, der får kontrakt? har skabt et univers af dukker i alle størrelser, som skuespillere og statister styrer.

Særligt velfungerende er det hos vores titelrolle, hobbitten Bilbo Sækker, som føres af skuespiller . Hun forstår at oversætte sine egne bevægelser til dukkens, så det hele bliver et samlet udtryk, mens hun selv står ubemærket i baggrunden. Det er storartet dukkeførerarbejde.

imponerer ligeledes i den lidt mindre, men ikke mindre bemærkelsesværdige rolle som Gollum. Ligesom formår han at udtrykke sig igennem sin dukke og selv være anonym i baggrunden. Og det er endda på trods af, at Gollum fylder ekstremt meget på scenen.

Tilsammen har de to karakterer, Gollum og hobbitten Bilbo, forestillingens absolut bedste moment. Og vi kan virkelig se, hvad et godt manuskript og godt teaterhåndværk kan gøre, når to skuespillere kan fylde lige så meget på den kæmpemæssige scene, som de store kampe med heste, eksplosioner og op imod 100 mennesker gør.

Opvisning i teaterteknik

Det er simpelthen skønt at have en nationalscene, der har resurserne og musklerne til at sætte sådan en kæmpeforestilling op hvert år, hvor der tilsyneladende ingen grænser er for fantasien og mulighederne.

Skal vi have en ørn flyvende hen over scenen, så får vi bare fat på en drone. Skal der være stuntmænd med ild i? Selvfølgelig skal der det! Og hvis instruktør og teaterdirektør siger, at han vil have heste, så spørger man bare, hvor mange han skal bruge.

Og så har disse folkeforestillinger forhåbentlig også en evne til at nå ud til et publikum, der giver teatret en chance for første gang. Og for dem er det ikke nogen dum måde at møde teatret og ikke mindst dets fortryllende virkemidler på.

Men får vi i Ulvedalene dramatik, der kan mærkes? Oplever vi skuespilkunsten? Oplever vi teatrets nærvær? Nej, ikke rigtig. Det må vi bare håbe, at det samme publikum tager i Skuespilhuset eller på et andet af landets mange teatre for at opleve.

“Hobbitten” spiller udendørs i Ulvedalene til den 3. juli 2021 og på Moesgaard Museum sommeren 2022.


Af: Gly Robbins efter roman af J.R.R. Tolkien | Oversættelse: | Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , , , , m.fl. | Scenografi:  | Lysdesign:  | Videodesign:  | Lyddesign:  | Kostume- og dukkedesign:  | Dukkeinstruktør:  | Koreografi:  | Komponist:  | Stuntkoordinator og kampkoreograf:  | Produceret af:

Del dette indlæg