ANMELDELSE: Ingen panik!, Musikhuset Aarhus

Et underholdende og crazy-komisk show om midtlivskrise og dødsangst – rodet men rutineret gennemført af Lyby, Kopernikus og Berthelsen.

★★★★☆☆

, og er tre skuespillere, som de fleste danskere kender – og mange kender dem især for deres komediefilmserie “Klassefesten”. De blev alle tre uddannet fra teaterskolen i 1994 – Lyby og Kopernikus fra Odense Teater og Berthelsen fra Statens Teaterskole i København. De har derfor både karrieren og alderen tilfælles, hvilket er en væsentlig ramme for showet.

“Ingen panik!” handler nemlig om panikalderen, dødsangsten og midtlivskrisen, som siges at ramme mænd omkring 50 års-alderen. Dette hægter Lyby, Kopernikus og Berthelsen op på forskellige typer angst – ikke mindst fobier, som synes at fylde mest i forestillingen. De taler om deres egne fobier, andres fobier, og hvordan man kurerer angst.

Showet bevæger sig omkring flere forskellige stilarter; fra revylignende-sketchshow over stand-up til klassisk farce. Det synes noget ukontrolleret og rodet, og hvis man forsøger at finde sig til rette i showets form, kommer man på overarbejde. Selv slutscenen præsenterer en ny stilart, som virker umotiveret i forhold til showets præmisser.

De tre skuespillere begiver sig ud på comedy'ens svære sti, hvilket de især kæmper med i den første del af showet, som er særdeles stand-up-inspireret. Her mærker man, at de er skuespillere mere end komikere, og deres tekstmateriale har et potentiale, som de ikke udnytter til fulde. En rutineret stand-up-komiker havde utvivlsomt haft bedre held med en del af pointerne.

Ingen panik! - Morten Hede

Ikke desto mindre er disse tre skuespillere nogle af de dygtigste i landet – ikke mindst i deres roller i “Klassefesten”, men også i såkaldt ‘alvorlige' roller. Og i “Ingen panik!” er de absolut bedst, når de får lov at være i karakter – omend tilsyneladende som sig selv.

Et godt eksempel på dette er scenen, hvor alle deres fobier kulminerer i en farce-lignende opbygning, og vi ser skrigende af højdeskræk på toppen af et IKEA-skab, lige så klaustrofobisk-panisk inden i skabet, og araknofobiske med trynen nede i en spand med en levende edderkop. Her kulminerer komediespillet i super-præcis timing og crazy-komisk interaktion.

Og så har de fornemmelse for publikum – som dygtige komediespillere skal have. Deres kommunikation både direkte og indirekte med de forreste rækker er velovervejet og rutineret, og stemningen i salen er varm og hjertelig. De skaber med deres show et frirum, hvor publikum kan lade latteren løbe uden tanke på røde tråde og meningsfyldte replikker.

Vores trekløver siger det selv i begyndelsen af showet: “Bliver det intellektuelt udfordrende? Hvad!? Nej, ligemeget!” Og så er der jo ikke mere at sige til dét.

“Ingen panik!” spiller i den 20.-21. oktober 2017 og er på turné til og med den 23. november 2017.


Af og med: , og

Del dette indlæg