ANMELDELSE: Kun sten, Filuren

Når Hans Rønne og Folmer Kristensen begiver sig ud i de kropslige forestillinger, hvor ord bliver hæmmende for udtrykket, er det ikke blot stor kunst men også mesterlig akrobatik. Sådan var forestillingen “Kun Sten” også, da den her til aften blev vist for et internationalt publikum på Filuren under titlen “Stone Dead”.

5 ud af 6 stjerner

En høj, ranglet Hans Rønne står ved en stor sten med et bedrøvet udtryk i ansigtet. I hånden holder han en buket blomster. Herfra starter et akrobatiknummer med en slående præcision og et imponerende muskelarbejde. Man tror næppe, at de to mænd, der må siges at være i deres ungdoms sensommer, er i stand til at udfører kunster på så krævende vis, som de viser det i “Kun Sten”.

Forestillingen er iscenesat til et publikum på 14+, og som sådan er jeg overbevist om, at forestillingen er en succes. Den kombinerer poesi med fængslende gestikulationer og en konstant spændingsopbygning, der hurtigt forløses af slapstick-humoristiske pointer, hvorefter en ny spænding er under opbyggelse. Det er scenekunstnerisk teknik, som spillerne og instruktøren Petrea Søe kan være meget stolte af.

Kun Sten, PressebilledeFølelsesregistret kommer på overarbejde hos publikum, der i det ene øjeblik er grinende og næstefter og rørt af de gribende momenter. Forestillingen er nemlig ikke blot badutspring og gøglerier. Forestillingen skildrer de store temaer: venskab, tilgivelse, egoisme, hjælpsomhed, social tilpasning og i særdeleshed død.

Ungdomsteatrets opgave med at kombinere dannelse og underholdning lykkes til fulde i denne opsætning, hvor de unge kan få vigtige læring ind med latterkramperne. Ingen leflen for ungdommen, og ingen unge sover eller kaster med papir under forestillingen.

Teaterhuset Filuren var i aften fuld af internationale opkøbere fra teaterscener i hele verden, der er kommet til Danmark for at se på danske børne- og ungdomsforestillinger på en festival, der er arrangeret af projektet :DANISH+. Og hvilken bedre anmeldelse kan man give, end at konstatere, at spillerne blevet hujet og klappet og hujet frem til fire fremkaldelser af et erfarent og gennemprøvet teaterpublikum, der i 70 minutter har grinet og grædt på de rigtige tidspunkter?

Forestillingen skal nok blive solgt til de internationale scener. Bon voyage!


Iscenesættelse: Petrea SøeMedvirkende: Hans Rønne og Folmer Kristensen | Musik: Søren SiegumfeldtScenografi: Gitte Baastrup | Produceret af: >>TEATRET<<