Afgangselever 2016, Skuespilleruddannelsen på DDSKS Aarhus Foto: Carsten Nielsen

ANMELDELSE: Lille requiem om kærlighed, Svalegangen

Endnu en stærk præstation fra de nuværende afgangselever på Den Danske Scenekunstskoles skuespilleruddannelse i Aarhus. Indhyllet i Norénske replikker og kærlighedens paradokser.

6 ud af 6 stjerner

På scenen sidder forventningsfuldt dette års afgangshold fra skuespilleruddannelsen i Aarhus, mens publikum træder ind i salen. Og forventningsfuld sidder også denne anmelder, som i efteråret 2015 imponeredes over afgangsholdets høje niveau i præsentationsforestillingen “Lev i fred med Deres nerver” på Aarhus Teater. Nu er venner, familie og branchefolk samlet til premieren på “Lille requiem om kærlighed” på Teatret Svalegangen. Forestillingen er en sammenfletning af to værker af den svenske dramatiker Lars Norén, den er oversat, bearbejdet og produceret af Den Danske Scenekunstskole og skuepillerne selv, og iscenesættelsen er af den svenske instruktør Thomas Müller.

Forestillingen handler om kærligheden, og om hvordan den skaber sig og skaber os i livets og dødens øjeblikke. Hvad er afsked? Hvad er parforhold? Hvad er barnløshed, og hvad er familie? Lars Norén skriver om det allerstørste i vores psykologiske og følelsesmæssige tilværelser, og hans replikbrug er legende og undersøgende. Og foran os står otte skuespillere, næsten uddannede, og skal formidle dét, som er så grundlæggende i os; kærligheden – det, som mange af os higer efter hele livet. Det kan gå godt, men det kan også meget nemt blive fortærsket, forvansket, for søgt.

Afgangselever 2016, Skuespilleruddannelsen på DDSKS Aarhus Foto: Carsten Nielsen
Afgangselever 2016, Skuespilleruddannelsen på DDSKS Aarhus
Foto: Carsten Nielsen

Men holdet leverer samlet set en dygtig og solid præstation – ligesom i “Lev i fred med Deres nerver”. Visse fremstår i sagens natur klarere end andre, hvilket også ville være urealistisk andet, men når den laveste fællesnævner ligger så højt, så går vi som publikum nogle lovende forestillinger i møde i fremtiden, når vi begynder at se dem rundt om i landet.

Mikkel Becker Hilgart og Mathias Flint, som vi begge får fornøjelsen af i Aarhus Teaters ensemble i den kommende teatersæson, har udvist meget unikke evner på scenen allerede. Mathias Flint især i præsentationsforestillingen “Lev i fred med Deres nerver”, og Mikkel Becker Hilgart især i denne forestilling, hvor han sublimt og fuldstændigt tydeligt beretter med sin karakter for sit publikum. Han mestrer virkelig det kropslige og sproglige nærvær på scenen. Fanny Louise Bernth og Mathias Flint spiller særligt troværdigt over for hinanden som partnere i forestillingen, og på samme måde er Mathias Sprogøe Fletting og Marie Marschner et par grundige karakterskuespillere, som matcher hinanden godt på scenen.

Forestillingen som helhed – med ordene af Lars Norén, en dygtig oversættelse af Mathias Flint, en skarp og sanselig iscenesættelse af Thomas Müller, som giver skuespillerne plads til udfoldelse – er sådan en slags forestilling, hvor man håber på, at det aldrig vil ende.

“Lille requiem om kærlighed” spiller på Teatret Svalegangen til den 4. juni 2016 og spiller derefter på Betty Nansen Teatret i København den 16.-23. juni 2016.


Dramatiker: Lars NorénIscenesættelse: Thomas Müller | Oversættelse: Mathias Flint | Scenografisk konsulent: Kirsten Thomasine Thomsen | Medvirkende: Marie Marschner, Fanny Louise Bernth, Mikkel Becker Hilgart, Mathias Flint, Mathias Sprogøe Fletting, Anna Nøhr Tolstrup, Mohamed Ali Osman og Sara Hjort Ditlevsen | Produceret af: Skuespilleruddannelsen – DDSKS Aarhus