Frederik Meldal Nørgaard Foto: Lana Ohrimenko

ANMELDELSE: Manden der ville huske, Svalegangen

Kunsten at iscenesætte en autentisk historie med både humor og respekt ser vi på Svalegangen i teatergruppen Von Badens forestilling “Manden der ville huske”.

5 ud af 6 stjerner

En steril scenografi, af scenograf Johanne Eggert, med et spejl på de kolde vægge i hvide og grå nuancer. Det er omgivelserne for forestillingen “Manden der ville huske”, som lige nu spiller på Teatret Svalegangen. Forestillingen er skabt af teatergruppen Von Baden med tekst af Henrik Vestergaard, iscenesættelse af Morten Lundgaard og skuespiller Frederik Meldal Nørgaard i hovedrollen. Desuden har de Vibeke Hastrup og Laura Bach på scenen som gæstende skuespillere.

Laura Bach, Frederik Meldal Nørgaard og Vibeke Hastrup Foto: Morten Fauerby
Laura Bach, Frederik Meldal Nørgaard og Vibeke Hastrup
Foto: Lana Ohrimenko

Forestillingen baserer sig på en virkelig hændelse, der har fundet sted i Aarhus. Og hvad Aarhus Teaters “On/Off” netop ikke formåede – jævnfør min seneste anmeldelse – så formår “Manden der ville huske” at portrættere en mand og hans historie med lige dele humor og respekt. Frederik Meldal Nørgaard spiller rollen som Bent i en næsten karikeret parodi på en ægte østjyde, men selvom dialekten er på grænsen til det naturlige, så er den på ingen måde uvirkelig, og den bidrager til en vigtig sympati for vores hovedperson. Også Henrik Vestergaards dramatisering af hændelsen – og i særdeleshed hans opbygning af karakteren Bent – tjener til forestillingens fordel, da vores sympati for hovedpersonen netop senere skal danne spænding i forestillingen.

De to medspillere, Laura Bach og Vibeke Hastrup, danner en strålende dynamik i forestillingen, hvor vi omkring Frederik Meldal Nørgaard har det roligste rolige i Vibeke Hastrup på den ene side og det energiske rolleskift med Laura Bach på den anden side.

Frederik Meldal Nørgaard Foto: Morten Fauerby
Frederik Meldal Nørgaard
Foto: Lana Ohrimenko

Morten Lundgaard har desuden skabt en kreativ og mærkbar iscenesættelse, hvor fortrængning, psykose og socialrealisme går hånd i hånd med revolvere, juletræer og teaterblod. En lidt tynd reference til den snart gennemtærskede teaterkoncert-genre sniger sig ind i en af forestillingens stemningsfyldte sange, hvilket understreger Morten Lundgaards sans for ironi.

Forestillingen skildrer, portrætterer og stiller spørgsmålstegn, og således lykkes den med sit projekt. “Manden der ville huske” spiller på Teatret Svalegangen den 14. til 24. april 2015.


Dramatiker: Henrik VestergaardIscenesættelse: Morten LundgaardMedvirkende: Frederik Meldal Nørgaard, Laura Bach og Vibeke HastrupScenografi: Johanne EggertProduceret af: Von Baden