ANMELDELSE: Nissebanden i julemandens land, Odense Teater

Så fik vi vist også den smørklat smør!

Nu genopsætter ”Nissebanden i julemandens land”, som er et teatersammenkog af Flemming Jensens tv-julekalendere om Nissebanden.

★★★★☆☆

Med spidse nissehuer på hovederne byder Odense Teaters medarbejdere os velkommen til juleforestillingen “Nissebanden i julemandens land”. Forestillingen er egentlig en genopsætning fra 2012, men rollerne er med få undtagelser besat af nye skuespillere.

Med udgangspunkt i de tre tv-julekalendere om Nissebanden, som første gang blev sendt på DR i 1984, har julekalenderens ophavsmand, , skrevet og iscenesat denne teaterversion, der kombinerer en ny handling med kendte elementer og sange fra tv.

Eksempelvis hører vi Hr. Mortensens sang om yndlingssøløvesælen Luffe fra “Nissebanden I Grønland”, men i teaterversionen er Luffe en søløve, som Hr. Mortensen som barn mødte i et cirkus, og altså ikke søløven fra grotten under julemandens kongsgård i Grønland.

Og Fornøje-Frederik fra “Nissernes Ø” er blevet søn af Fiffig Jørgensen, og han har overtaget Brugsen, efter at Fiffig Jørgensen er gået på pension som brugsuddeler – selvom det jo i tv ikke var Fiffig Jørgensen, men Hr. Brugsuddeler, der var brugsuddeler. Ellers er alt næsten ved det gamle.

Flemming Jensens moraler

Og måske lidt for meget ved det gamle. For det er, som om forestillingens mission er at flette flest mulige af de gamle sange og kendte referencer ind i handlingen. Som en slags nostalgisk reprise. Alligevel insisterer den på, at handlingen ikke skal være den samme som på tv.

Det giver en forestilling med en dramaturgi, der er lige så uredt som et gammelt nisseskæg. Historien farer omkring i små svinkeærinder, og imens belæsser os med moraler om markedskræfterne, gaveræset og glæden ved at give frem for glæden ved at få.

Han er en forfatter, der knivskarpt og i sprogligt begavede vendinger kan sætte fingeren på vores kulturelle deroute. Men her bliver det lige gajolæsket nok.

Nissebandens greatest hits

Ikke desto mindre er det en familieforestilling, der greatest-hits-agtigt luller os ind i mindet om nogle af de bedste tv-julekalendere siden “Jullerup Færgeby”.

Og med et velspillende firmandsorkester og stærke sangere på scenen – ikke mindst i og Joakim Lind Tranberg, der næsten oversynger resten af banden – kommer der gåsehud på publikum i hundeslædesangen.

Nej, julehyggen er ikke til at tage fejl af på . Hvad forestillingen savner på scenen, vinder den i foyeren med julepynt, nisseorkester og fynsk nissehygge. Og selvfølgelig begynder sneen at falde midt i den lykkelige slutning. Og der er juletræ på torvet i Holme Olstrup, og risengrøden, den har fået en smørklat smør. På!


Skrevet og iscenesat af: | Musik af: Medvirkende: , , , , Joakim Lind Tranberg, , , , , m.fl. | Scenografi og kostumedesign: | Koreograf: | Kapelmester: | Lysdesign: | Lyddesign: Produceret af:

Del dette med dit netværk