ANMELDELSE: Skybrud, Odense Teater

Skuespillerelever i grotesk ryger-komedie

Præsentationsforestilling: Vi ser otte afgangselever på skuespilleruddannelsen an i den groteske komedie ”Skybrud” på .

★★★★☆☆

Der er noget særligt over rygere. De står og skutter sig i vinden eller i ly for regnen under et halvtag. Og efterhånden som rygeforbuddet fylder mere og mere på arbejdspladser og i de offentlige rum, må rygerne klemme sig sammen i små opmærkede kvadrater, hvor de kan nyde deres last til offentlig skue.

I Sergi Belbels intelligente og humoristiske forestilling ”Skybrud” er det en to år lang tørke, der får en kontorbygnings medarbejdere til at snige sig op på taget for at tænde den forbudte cigaret. Her bliver sekretærer, direktion og mellemledere forenet i synden – her udviskes klasseforskelle og de daglige magtkampe. 

Men det er ikke en honørmarch for rygerne. Smøgerne er blot en ramme, som får personerne op på taget, og som samtidigt kan opløse identiteter, titler og sågar navne. Belbel skrev forestillingen i 1993, og dengang var rygning en anden sag, end den er i dag. Derfor skal dramaet findes i alt det andet – og der er nok at tage fat på. Den ene sekretær er mere vanvittig, end den anden, og medarbejdere er karikaturer af sig selv. Der intrigeres, krammes og forrådes.

Kun for sjov

Opsætningen på er en præsentationsforestilling af de otte skuespillerelever på afgangsåret ved i Odense. Og der er absolut nogle komiske talenter at finde på dette afgangshold – nogle endda så naturligt på plads i komediespillet, at det kan drives vidt, hvis de vil.

Men iscenesættelsen af , og skuespillerelevernes bud på deres roller, er så langt fra optimalt for dramaet. Der bliver okset igennem samtlige replikker fra start til slut, og selv om det er sjovt, er det meget lidt nærværende. har ellers smykket sin komedie med dybt dramatiske scener, og har endda evnet at kæle for både det komiske og det dramatiske i sin oversættelse. Men opsætningen får ikke fat om dramatikken.

Derfor er forestillingen mest en underholdende teatertur, hvor vi får lejlighed til at se otte ganske lovende komedieskuespillere på scenen. Vil vi have drama, må vi virkelig lytte efter teksten i ”Skybrud”, for dér er den.

Lad det dog være en opfordring til at se denne og andre præsentations- og afgangsforestillinger fra scenekunstskolens studerende i skuespil, dramatik, iscenesættelse osv. De skal tegne den fremtid, vi går i møde i dansk scenekunst. Og uagtet om man går lidt eller meget i teatret, er det en lejlighed til at se nogle statsautoriserede talenter an, så man kan tyvstarte på at udvælge sine favoritter.


Af: Oversættelse: Iscenesættelse: Medvirkende: , , , , , , og Scenografi og kostumer: Lysdesign: | Lyddesign: Produceret af:

Del dette indlæg