Tandløs teaterkrammer for de tandløse

spiller musikforestillingen ”Tænker altid på dig” som en teaterkrammer til de ældre beboere i De Gamles By.

★★★★★☆

Under normale omstændigheder havde denne forestilling været en skandale: Tre skuespillere med nogenlunde sangstemmer synger gamle, tandløse landeplager og fletter dem sammen med en tyndbenet historie om en sømand, der hedder Kaj.

Men det er ikke normale omstændigheder. Forestillingen ”Tænker altid på dig” spiller udendørs for de ældre beboere i De Gamles By i København. Og ved premieren fortæller teaterleder , at med sin forestilling ønsker at give en krammer til de medborgere, som lider store afsavn i coronatiden.

Et blomsterpyntet reb ligger i en firkant på græsset og markerer scenen. Inden for denne firkant står et par højtalere, et lille udvalg af instrumenter, tre mikrofonstativer, en bænk og en plakat med orkesternavnet Vilde Hjerter.

Det handler om vennerne Linda, Ditte og Kaj, der spiller sammen i deres amatørorkester, når Kaj ikke er til søs. Og deres repertoire består af alle tiders hits fra Liva Weels ”Ta' og kys det hele fra mig” over Kim Larsens ”Susan Himmelblå” til The Beatles' ”When I'm Sixty Four”.

Og det er vel netop, hvad de gamle landeplager kan: Give en krammer. De fleste af os har et forhold til sangene. Og vi forbinder dem vel også oftest med gode minder.

Akut grådlabilitet

Vi sidder altså her – sammen – imellem ældreboligerne på Nørrebro og dyrker nostalgien. Det eneste, vi ikke gør, er at gynge i armkrog, da vi synger ”Gå med i lunden” som fællessang.

Denne anmelder blev angrebet af akut grådlabilitet under Anne Linnets ”Forårsdag”. Var det forløsningen efter tre måneder uden teater? Var det følelsen af endelig at opleve noget sammen med nogle, man ikke kender?

“Savn er hjemløs kærlighed,” siger de i forestillingen. Vi er de vilde hjerter, der ikke har en havn at lægge til kaj i. Jo, vi kan godt se vognstangen, der vinkes med i manuskriptet. Men formålet med forestillingen overskygger det uskønne håndværk.

For hvordan skal en god krammer udføres? Den skal vel først og fremmest gives med kærlighed. Og dét gør . Tandløst, ja, men hjertevarmt.

En sikker havn

Heldigvis ved vi, at ellers ikke tyer til letbenet underholdning og happy endings for deres fornøjelses skyld.

Sidste år modtog teatergruppen Foreningen Danske Teaterjournalisters initiativpris for deres serie ”… i børnehøjde”, hvor de med stor scenekunstnerisk kvalitet skabte forestillinger for børn om uhåndterbare begreber som krig, demokrati og sorg.

I coronatiden har vi – og især de ældre, der ikke har kunnet få besøg – manglet et sted at sende vores kærlighed hen. Til det formål er Teatergrads ”Tænker altid på dig” en sikker havn.


Idé og koncept: Tekst og musikalsk arrangement: Holdet | Iscenesættelse: | Medvirkende: , og | Produceret af:

Del dette indlæg