“Varmestuen” byder på livlige replikker i en intim forestilling, som gør sig acceptabelt på Aarhus Teaters store Scala-scene.

★★★★☆☆

Forestillingen “Varmestuen” blev Reumert-nomineret i tre kategorier i 2014, vandt i to af kategorierne, hvoraf én af priserne gik til som Årets Dramatiker. Og netop dramatikken – den umiddelbare replikudveksling imellem karaktererne – er forestillingens højdepunkt. De sympatiske stamgæster på værtshuset Fiskerihavnens Varmestue finder meget hurtigt vej ind i publikums hjerter; den evigt undskyldende Svend og den fremturende Frank, samt hans kæreste Pia, som i en alder af 40 er mor til seks og desuden for nyligt blevet bedstemor. De er klichéfyldte karakterer, men de passer ind i miljøet på værtshuset, der traver i sit eget nostalgiske trummerum af gentagne ordvekslinger, dansktop og bajere med sidevogn.

Forestillingen viser menneskets grundlæggende behov for en hjemstavn og for nære relationer. De triste skæbner portrætteres livsglade og lykkelige, selvom ordene ofte er pessimistiske. Iscenesættelsen af understøtter dramatikerens poetiske fremstilling af værtshuset og dets persongalleri ved at fremhæve både rutiner og relationer. Derfor bliver “Varmestuen” en både kærlig og forførende for publikum, som uundgåeligt gribes af disse skæve personligheders små og store kriser.

Den grundlæggende historie i forestillingen er til gengæld noget vag. Måske er det et valg for at blive i fornemmelsen af tomgang, at der ikke er nogen egentlig konflikt eller dramaturgisk opbygning eller vendepunkt. Derfor er det særdeles vigtigt, at forestillingen engagerer publikum på anden vis, og her er replikker og iscenesættelse som nævnt en stor positiv faktor. På samme måde ser vi skuespillere, der formår at gribe en stereotyp rolle og gøre den ægte, nærværende, troværdig og sympatisk – uden at gøre det mere avanceret, end det egentlig er. er et eksempel på en sådan skuespiller, der ydmygt skildrer en skabning på både rørende og latterfremkaldende vis, stamgæsten Svend, som vi får lyst til at kramme – dog nok på betingelse af et langt forudgående bad.

Den intime iscenesættelse og det nærværende skuespil har desværre ikke de bedste levevilkår på Aarhus Teaters Scala-scene. Forestillingen blev i 2013 produceret af til i København, som er en noget mere intim scene, end Scala, hvor den forreste række sidder omtrent seks-otte meter fra scenekanten. Det giver en vis distance, som jeg er sikker på, man ikke oplevede på i 2013.

“Varmestuen” er gæstespil på Aarhus Teater og spiller frem til den 17. februar 2016.


Dramatiker: | Instruktør: | Medvirkende: , , , , , og | Scenograf: | Lysdesign: og | Lyddesign:  | Produceret af: for

Del dette indlæg