ANMELDELSE: Close to you, Landsteatret

Carpenters-musical genfortæller den virkelige tragedie

De største hits fra duoen Carpenters og to fremragende skuespillere gør en ellers dramatikfattig musikteatertragedie ganske fornøjelig.

★★★★☆☆

Vi ved, at musikforestillingen ”Close to you” ender i en tragedie. Karen Carpenter døde pludseligt i 1983, og nu sidder hendes bror Richard, der var den anden halvdel af søskendebandet Carpenters, og dyrker minderne.

Og pludselig står hun der, som var hun lyslevende igen, og synger og spiller og pjatter med ham i studiet. Guld- og platinpladerne hænger på væggen sammen med den første kontrakt i glas og ramme. Og det kunne næsten ligne en succeshistorie, men efterhånden som genfortællingen nærmer sig 1983, begynder tragedieslutningen at melde sig.

Turnéerne tog hårdt på dem begge. Karen Carpenter udviklede en alvorlig spisevægring, og Richard Carpenter blev fanget i et omsiggribende pillemisbrug. Det måtte simpelthen gå galt.

Tager vi de kyniske kritikerbriller på, må vi også sige gudskelov for det. For dramaet bliver sandelig ikke skabt hos dramatikeren. Manuskriptet virker som en samling af paratviden, et par biografier og sikkert også en vandrehistorie eller to. Havde historien om de to søskende ikke indeholdt en virkelig tragedie, så var ”Close to you” endt som verdens første ”leksikoncert” – en grå og faktatung musikteatergenre.

Og efter et par timer i Carpenters selskab må vi konstatere, at forestillingen ikke rigtig handler om noget. Den genfortæller kun.

Men lad os se bort fra den sløje rammefortælling, den noget spegede og stilløse scenografi og den voldsomt irriterende voice-over-journalist, der stiller belejlige spørgsmål til Richard, så hans Wikipedia-monologer ikke fremstår helt umotiverede.

Gør vi det – altså ser bort – er forestillingen faktisk en kæmpe succes. Der er knaldgod stemning fra begyndelse til slutning, alle Carpenters' bedste musiknumre er med, de to medvirkende er gode både sammen og hver for sig, og både som skuespillere, musikere og sangere.

imponerer gevaldigt med både trommestik, violinbue og sangmikrofon i hånden, mens skildrer Richard rørende og intenst både foran og bag flyglet. Og i tragediens uundgåelige slutning, i forestillingens sidste sekund, griber han om vores hjerter, så det kan mærkes.

Forestillingen spiller på danmarksturné hele efteråret.


Musik og sangtekster: Carpenters m.fl. | Manuskript: | Iscenesættelse:  | Medvirkende: og | Scenografi:  | Backtracks: | Lyddesign: Produceret af:

Del dette med dit netværk