ANMELDELSE: Direktøren for det hele, Odense Teater

Underholdende direktør-farce på Odense Teater

Vi klukker af grin over teaterversionen af Lars von Triers “Direktøren for det hele” på , men ikke alle har fundet farcefidusen.

★★★★☆☆

Det er Lars von Trier-tid i teatret. Oven på den tragiske ”Dancer in the Dark”, der havde premiere i tirsdags på Aarhus Teater, lægger nu op til lidt mere munterhed med von Triers komediefilm ”Direktøren for det hele”.

Vi befinder os i en it-virksomhed, hvor direktøren Ravn, der ikke kan lide at være uvenner med sine medarbejdere, har skabt en fiktiv direktør og fedtet de svære beslutninger af på ”direktøren for det hele”.

Men da Ravn ønsker at sælge virksomheden, ansætter han skuespilleren Kristoffer til at spille direktøren over for den norske køber. Det skaber en større knude af problemer, men endeligt finder Kristoffer på plads i rollen – og i en sådan grad, at Ravns projekt er ved at gå i vasken.

Klassisk farce, bedre end filmen

Ravn og Kristoffer får presset hinanden ud i de mest umulige situationer, og med en mildest talt absurd ledergruppe omkring sig har de svært ved at manøvrere igennem gråd, forførelse, sorg og aggressivitet.

Ravn ved intet om it, og han har knapt nok begreb om, hvad virksomheden laver. Og for Kristoffer, der har en række misforståede forestillinger bag sig og en helt tom kalender, er den kunstneriske proces og karakterarbejdet vigtigere end salget af virksomheden.

Der er således tale om en fuldstændig traditionel farce, hvor karaktererne og dialogerne driver handlingen ud i absurde og til tider satiriske situationer. Og det lykkes Odense Teaters opsætning bedre med, end Lars von Trier gjorde med sin film fra 2006. Her griner vi nemlig ikke bare af situationerne, men også af den virkelighed, som forestillingen karikerer.

Ikke alle har fundet farcefidusen

Dette års Reumert-scenograf har skabt et visuelt design, der er perfekt kontorkedeligt og dog farverigt. Men scenografien bliver lidt for praktisk, og vi får ikke glæde af Albrechtsens æstetiske og malende sans, som vi før har set.

På scenen er der især tre, der bærer komedien: spiller rollen som Ravn med komisk overskud og sikkerhed i sine fysiske virkemidler. Han lægger ansigtet i groteske folder, som virkeligt egner sig til farcen.

Derudover har karikeret sin grå chefbogholder til perfektion, mens spiller den rige, norske opkøber med timing og imponerende ekspressivitet, og de skaber dermed dynamik i forestillingen.

Det er ikke alle de medvirkende, der får fundet farcefidusen. Ellers er forestillingen dog iscenesat efter alle farcens regler af , og man kommer ikke igennem forestillingen uden at klukke af grin ind imellem.


Af: Lars von Trier | Dramatisering: Jack McNamara | Oversættelse og bearbejdelse: Iscenesættelse: | Medvirkende: , , , , , , , og | Scenografi og kostumedesign: | Lysdesign: | Lyddesign: | Produceret af:

Del dette indlæg