ANMELDELSE: Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv, Varde Sommerspil

Fyrtøjet slår gnister i Varde Sommerspil

har i rollen som H.C. Andersen i den nyskrevne og gennemmusikalske ”Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv”.

★★★★☆☆

H.C. Andersens ”Fyrtøjet” er udgangspunktet for årets sommerspil i Varde, som teaterforeningen i øjeblikket spiller på byens store friluftsscene.

Forestillingen har fået undertitlen ”En gnist i Andersens liv”, for i ' manuskript er selveste H.C. Andersen med på scenen – i vellignende skikkelse af . Vi ser eventyret folde sig ud for næsen af ham, mens han digter det.

“Det er mig, der har skabt dig,” siger Andersen til soldaten, da de mødes ved det hule træ.

Netop hjemvendt fra krigen savner soldaten noget sjovt at tage sig til, og straks fremdigter Andersen en ækel heks. En temmelig klam klud i ansigtet på soldaten, hvis kammerater alle er gået hjem med deres kærester. Men Andersen lover ham, at det bliver sjovt. Og det ved vi jo, at det bliver, når først tornystret bliver fyldt med guldmønter.

Men H.C. Andersen kan ikke styre sin fortælling. For mens soldaten boltrer sig i alt det, som rigdom fører med sig, forsøger Andersen at mane ham til besindighed. Rigtige venner kan nemlig ej købes for penge.

Det går da også galt, og pludselig vender ikke blot soldaten, men alle Andersens karakterer sig imod ham – fra svinedrengen til pigen med svovlstikkerne. Elsker han dem ikke, siden han udsætter dem for alle disse ulykker? Men Andersen lover dem, at det ender godt.

Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv - Varde Sommerspil
m.fl. Foto: PR

Forestillingen giver en fin fortolkning af ”Fyrtøjet”. Men rammefortællingen om Andersen og hans eventyr synes desværre temmelig påklistret, ligesom den ikke bidrager med noget til historien, men snarere forvirrer dramaturgien. Desuden er manuskriptet på replikniveau temmelig kluntet og til tider småplat.

har skrevet sangene til forestillingen – nogle rigtig brygmannske sange med fængende melodier og løjerlige tekster. Det er kun Brygmann, der kan få »bar røv at trutte i« til at passe i en sangtekst. Men ligesom manuskriptet har også sangteksterne tendens til plathed.

Ellers er årets en fornøjelig forestilling. De tæt på 50 medvirkende amatører er imponerende gode – usædvanligt mange af dem stråler både som solosangere og som skuespillere.

Det var en streg i regningen, da den professionelle musicalperformer Teit Samsø, der skulle have spillet soldaten, få dage før premieren fik en knæskade. Vokalt savner vi ham på scenen. Men hans understudy, , klarer opgaven fortræffeligt.

Forestillingen brillerer musikalsk – ikke mindst takket være Ole Kibsgaards knivskarpe kapel af professionelle musikere. Og i ' iscenesættelse bliver det både et show, en komedie og et drama. Det er bestemt en sommeraften værd.

“Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv” spiller i Varde til den 16. juli 2021.


Manuskript og iscenesættelse: Musik og sangtekster: | Medvirkende: , m.fl. | Kapelmester: | Scenografi: | Produceret af: og

Del dette indlæg