ANMELDELSE: True.Story, Teatret Gruppe 38

i “True.Story” – en monolog om en singlekvindes frustrationer og forhold til sæd.

★★★★☆☆

Skuespilleren , som i 2014 blev uddannet fra , deltager i øjeblikket i soloartistfestivalen “ENESTÅENDE – Solo Performance Festival” med sin monolog “True.Story”. Forestillingen er skrevet af hende selv, og den er iscenesat af instruktør og dramatiker , som også er teaterleder på Teater i København.

Forestillingen beskrives i programteksten “som tragikomisk stand-up om et vanvittigt kvindeliv”, og siger i forestillingen: “Jeg repræsenterer ikke mit køn på en særlig god måde … lige nu repræsenterer jeg kvinder lige under 30, der ikke har styr på sit liv.”

Nanna Cecilie Bang - True.Story - Solo Performance Festival
i “True.Story”
Foto: Petra Kleis

Igennem en lille times tid tager hun os igennem fantasier og tanker, som enhver kvinde kunne have, når kærligheden synes fjern, og når selvværdet svigter. Ja, endog enhver mand, hvis vi tager køn og seksuelle præferencer ud af ligningen. For de fleste af os har været i situationer, hvor vi har gjort eller sagt noget, vi ikke mente, fordi vi håbede på noget andet og bedre. I Nanna Cecilie Bangs version kan det meget vel være at gå med en fyr hjem fra byen, selvom hun i virkeligheden er mere sulten end liderlig.

Hvorvidt forestillingen er selvbiografisk, vides ikke. Men hvor lyder det sandt og ærligt, alt hvad hun siger. Naturligvis tror vi hende ikke helt, når hun fortæller at – og også hvordan – hun vil slå sin overbo og sin hund ihjel, men vi tror på, at hun kan tænke det og have lyst til det. Her kan man tale om at få en ung kvindes tanker helt uden filter.

Og genremæssigt, ja, så cirkler det omkring stand-up, selvom det er lidt af en tilsnigelse. Der er tale om en monolog, som er særdeles morsom. Og ligesom stand-up indimellem lykkes med, så får “True.Story” os også til at grine ad os selv, så vi kan lære at tage os selv lidt mindre højtideligt, men også tage vores liv lidt mere alvorligt.

For vi har da fortjent kærlighed, har vi ikke? Og så må vi acceptere, at vejen dertil kan være ulykkelig, fyldt med mismod og halvdårligt sex, med alt for få kys og alt for mange kalorier. Og det er en aktuel rejse ind i single-livet. Ifølge Danmarks Statistik har antallet af singler ikke været højere i Danmark siden 1986, hvor optællingen begyndte. I 2016 rundede antallet af singler 1,6 millioner, hvilket svarer til 37 % af den voksne del af landets befolkning.

Nanna Cecilie Bang

Foto: Emilia Therese

Forestillingen er holdt i den simplest mulige form – en kvinde på en scene med et spotlight. Også her ligner monologen til forveksling et stand-up-show. De enkelte scener opdeles af en pause, hvor går over scenen og tager en mundfuld vand, før en ny ‘bid' begynder, ligesom de fleste kender fra stand-up.

Men hvorfor er det så ikke stand-up? Mestendels fordi vores skuespiller er i karakter – altså påtager sig en rolle – under hele forestillingen. Selvom det som nævnt synes ærligt og ægte, så er det tydeligt, at hun ikke er privat. Forestillingen har nedskrevne replikker, og der er et fastlagt, dramaturgisk handlingsforløb igennem forestillingen. Klassisk stand-up har friere rammer og et mere uformelt udtryk – selvom det naturligvis også er nedskrevne jokes, og komikeren påtager sig en ‘stage persona'. Og med de nyere, danske onemanshows og koncept-shows fra komikere, der forsøger at bryde rammerne for stand-up ved at læne sig mere over mod teaterformen, så bliver grænserne imellem monologer og stand-up-shows naturligvis gradvist udvisket.

“True.Story” er ikke desto mindre en meget underholdende, velskrevet og velspillet, stand-up-lignende monolog. viser sit talent – tidligere cementeret ved en Reumert-talentpris i 2015 – med sin solopræstation her, hvor både følsomhed og hårdhed får plads i én og samme replik. Hun spiller med en varme, der kan mærkes ud i salen, og hendes forsigtige, undersøgende smil til publikum smitter. Og selvom stand-up-prædikatet kan ligne en undskyldning for, at forestillingen i virkeligheden ikke handler om ret meget, så er det en herlig time i selskab med de mørkeste sider af vores eget tvivlende sind.

Forestillingen havde urpremiere på i Herning den 10. marts 2017 og spillede på i Aarhus den 11. marts 2017.


Skuespiller og dramatiker: Instruktør: Produceret af: Teater

Del dette med dit netværk